неділя, 29 вересня 2019 11:31

Відкрили один із найдавніших храмів Києва

Відкрили один із найдавніших храмів Києва
У храмі Спаса на Берестові понад два роки тривала реставрація. Фото: https://www.radiosvoboda.org/

Із 29 вересня відновили екскурсії в храмі Спаса на Берестові, який входить до складу Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Тут понад два роки тривала реставрація.

Храм Спаса на Берестові внесено до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО (з 1990 року). Він є пам'яткою архітектури XI—XII ст, передає Радіо Свобода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля київського храму розкопали незвичайне поховання

Українські вчені вважають, що церква Спаса на Берестові (Берестове тоді було місциною на околиці Києва, де розташовувалася одна з княжих резиденцій) була зведена за правління князя Володимира Мономаха між 1113 і 1125 роками, як головний собор Спасо-Преображенського монастиря. В інтер'єрі збереглися фрагменти фресок XII ст.

Під час реставрації відновили мідну покрівлю, зливостоки, вікна, зробили зовнішню реставрацію, встановили відеонагляд, підсвітку храму. Раніше тут були проблеми з проводкою, протікали покрівля, вікна.

Російська православна церква в Україні не збирається покидати Києво-Печерську лавру чи вивозити святині у Росію.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили один із найдавніших храмів Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі