вівторок, 12 лютого 2008 12:51

Видатному режисерові Франку Дзеффіреллі виповнилося 85 років

Видатному режисерові театру і кіно Франку Дзеффіреллі виповнюється 85 років. Маестро Дзеффіреллі відомий у всьому світі як талановитий постановник фільмів і оперної класики, зокрема опер "Туга", "Сільська честь", "Травіата", "Кармен" і багатьох інших музичних шедеврів.

Фільм, який зробив Дзеффіреллі знаменитим в 1960-х, - "Приборкання норовливої" з Річардом Бертоном і Елізабет Тейлор. Друга його картина "Ромео і Джульєта" в 1968 році отримала "Оскара" в номінаціях "Кращий фільм" і "Кращий режисер". Потім були "Гамлет" з Мелом Гібсоном, "Отелло" з Пласидо Домінго, "Травіата", "Чай з Муссоліні", "Історія чорноголівки", "Брат Сонце, сестра Місяць". Останній фільм режисера "Каллас назавжди" вийшов в 2002 році.

Франко Дзеффіреллі удостоєний багатьох почесних призів і звань, серед них титул лицаря Британської імперії "за цінний внесок в британське мистецтво" (2004 рік).

Крім того, прославлений режисер є володарем національної президентської премії Італії в області культури "Давид ді Донателло", римської премії імені Уто Уго "за кар"єру" (2005 рік), американській премії "Емі", премії Британської академії кіномистецтва, призів на фестивалях в Карлових Варах, в Сан-Себастьяні та в Каннах.

Франко Дзеффіреллі, чиє справжнє ім"я Джанфранко Корсі, народився в 1923 році у Флоренції. До 1945 року вчився в Академії мистецтв, потім, відмовившись служити у фашистській армії, він пішов в партизани і півтора роки воював в горах. У 1946 році Дзеффіреллі переїхав до Риму, став театральним художником і актором.

На початку кар"єри він отримав роль у самого Лукiно Вісконті в "Злочині і кара" за романом Достоєвського, а потім робив декорації і костюми для багатьох спектаклів, поставлених Вісконті, зокрема для п"єси "Три сестри" Чехова. Оформлення "Трьох сестер" принесло йому успіх, і в 1953 році його запросив міланський "Ла Скала". Всього в творчій біографії Франка Дзеффіреллі налічується близько 30 кінофільмів і 100 опер.

Дзеффіреллі працював з такими знаменитими оперними співаками і акторами, як Пласiдо Домінго, Марія Каллас, Олена Образцова, Лучано Паваротті, Лоуренс Олівє, Марчелло Мастроянні, Мел Гібсон, Джуді Денч, Майкл Йорк, Елізабет Тейлор, Грем Фолкнер.

Серед останніх творчих звершень Дзеффіреллі - вечір, присвячений його улюбленій героїні, великій співачці Марії Каллас. Він був приурочений до 50-ліття неприємного і до цих пір не з"ясованого епізоду в римській історії сценічної біографії Каллас, коли співачка, що співала в опері "Норма", відмовилася вийти на сцену в другому акті і покинула італійську столицю. Дзеффіреллі взяв участь в цьому вечорі "прощення і спогадів", разом із співаками, режисерами, художниками і театральними діячами, що віддали данину пошани Марії Каллас.

Франко Дзеффіреллі був членом італійського парламенту від партії "Вперед, Італія". У 2005 році став "особливим радником міністерства культури". Недавно з"явились чутки про те, що маестро нібито запрошений на посаду папського "імідж-мейкера" до двору Бенедикта ХVI, але прес-служба Святого Престолу це повідомлення спростувала, передає ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Видатному режисерові Франку Дзеффіреллі виповнилося 85 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі