Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 13:03

Від розмов по телефону водії "п"яніють"

Університет Карнегі-МеллонCarnegie Mellon University опублікував результати дослідження, яке стало черговим доказом небезпеки розмов по телефону під час водіння автомобілю. Як виявилось, навіть прослуховування чужої мови через стільниковий телефон украй небезпечно - водії, що слухають, здійснюють такі помилки, які зазвичай властиві п"яним за кермом.

Вперше в рамках цього дослідження сканувався головний мозок піддослідних добровольців, які управляли автомобілем, що рухався  віртуальною дорогою. Як виявилось, дзвінок на стільниковий телефон водія на 37% знижує рівень активності в зонах мозку, відповідальних за управління автомобілем. В результаті помітно знижувалась якість водіння: водії, яким дзвонили, починали безпричинно міняти смуги руху, пропускали потрібні повороти і "врізалися" машини, що йшли попереду.

Автори дослідження підкреслюють, що використання гучномовця або навушника на водія ніякого позитивного впливу не чинить, оскільки за управління машиною і розмову відповідають різні ділянки головного мозку. Втім, прослуховування музики і розмови з пасажирами також чинять негативний вплив на якість водіння, проте меншого ступеня.

Головний висновок дослідження: водії не тільки зобов"язані тримати руки на кермі, але й мозок - на дорозі. Детальний опис дослідження опублікує журнал Brain Research, повідомляє Washington Profile.
Зараз ви читаєте новину «Від розмов по телефону водії "п"яніють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути