вівторок, 17 червня 2008 09:16

Від Лісабонського договору не відмовляться попри провал референдуму в Ірландії

Міністри закордонних справ держав-членів Євросоюзу не мають наміру відмовлятися від Лісабонського договору, який замінює собою європейську конституцію, попри провал референдуму з цьому документу в Ірландії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Стало відомо, що на зустрічі в Люксембурзі міністри 27 країн домовилися, що ті країни, які ще не ратифікували договір, повинні це зробити.

Зустріч була запланована заздалегідь для підготовки до дводенного саміту ЄС в Брюсселі, який відкривається в четвер, 19 червня, і тепер впритул займатиметься наслідками ірландського референдуму.

Слід зазначити, що в Лісабонському договорі прописаний термін його набуття чинності - 1 січня 2009 року. Проте до того його повинні ратифікувати всі 27 держав.

Референдум для ратифікації необхідний тільки в Ірландії, де всі базові угоди ЄС вимагають поправок до конституції країни, які схвалюються тільки всенародним голосуванням.

Як відомо, в 2005 році проти проекту європейської конституції проголосували виборці в Нідерландах і Франції. Минулого четверга, 12 червня, ірландські виборці більшістю голосів відкинули документ, створений як заміна євроконституції і, на думку багатьох експертів, мало чим відрізняється від неї.

Під час засідання в Люксембурзі ірландський міністр закордонних справ Міхол Мартін підкреслив, що поки "зрано" шукати вихід з безвиході, в якій опинився Євросоюз унаслідок референдуму на Зеленому острові.

За його словами, "рішення народу необхідно поважати, і нам потрібно прокласти подальший шлях".

"Поки дуже зарано вносити якісь варіанти або пропозиції, - зазначив він. - Простих рішень немає".

Про подальші дії належить подумати прем"єр-міністрові Ірландії Брайєну Коуену разом з його колегами з 26 інших країн.

Головним чином їм належить обдумати: чому результат референдуму був так виразно негативним, що можна змінити, щоб відгукнутися на різні проблеми, що турбують ірландських виборців, чи не можна буде провести другий референдум, і якщо можна, то як скоро?

Повідомляється, що найбільш вірогідним виходом з ситуації, що склалася, може стати декларація, що гарантує, що Лісабонський договір ніяк не торкнеться політики Ірландії в області абортів, оподаткування і нейтралітету.

Проте один з міністрів сказав, що саміт на цьому тижні може не дати конкретних результатів і відкласти рішення до наступної зустрічі у верхах, яка відбудеться в жовтні.

На той час стане зрозуміле, скільки ще країн ратифікували Лісабонський договір і на якій підставі в Ірландії можна було б провести новий референдум.

Тим часом, лідери країн ЄС знов висловилися за ратифікацію документа, проте постаралися поки не виступати з пропозиціями щодо виходу з ситуації.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі з польським прем"єром Дональдом Туском в Гданьську зазначила, що "ЄС потрібний Лісабонський договір для того, щоб мати можливість діяти і для майбутніх розширень".

В той самий час, Мірек Тополанек, прем"єр-міністр Чехії, яка ще не ратифікувала договір, на зустрічі з президентом Франції Ніколя Саркозі в Празі засумнівався в доцільності продовження процесу ратифікації.

"Дискусія тут про те, чи можливо і чи законно продовжувати ратифікацію після ірландського "ні", - заявив Тополанек.

Прем"єр-міністр Великобританії Гордон Браун заявив, що процес ратифікації Лісабонського договору в країні триватиме, проте допустити, щоб він набув чинності без схвалення Ірландії, не можна.

Остання стадія дебатів в парламенті за договором намічена на середу; прем"єр піддається чималому тиску в країні в зв"язку з цим.

Нагадаємо, що населення Ірландії на референдумі 12 червня проголосувало проти Лісабонського договору.

Ірландія - єдина країна Євросоюзу, де новий договір повинен був пройти через схвалення на всенародному референдумі. Решта членів ЄС ратифікує документ парламентським шляхом.

У 2005 році громадяни Нідерландів на референдумі відкинули конституцію Європейського союзу, що призвело до необхідності вироблення замість неї нового договору, який передбачає менше повноважень для наднаціональних органів ЄС. Він був підписаний головами держав Євросоюзу у столиці Португалії в грудні 2007 року.

Уряд Нідерландів вирішив не проводити референдуму за Лісабонським договором. Він повинен бути лише ратифікований парламентом країни.

Голова Європарламенту Ханс-Герт Поттерінг заявив, що "доки договір не набуде чинності, не може бути, за винятком, можливо, Хорватії, прийому жодних нових членів", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Від Лісабонського договору не відмовляться попри провал референдуму в Ірландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі