середа, 13 червня 2018 17:13

Від дружби Америки з КНДР програє Китай - експерт

Від дружби Америки з КНДР програє Китай - експерт
За всю історію існування КНДР - це перша зустріч її голови з президентом Америки. Країна перебуває в ізоляції, під дією західних економічних санкцій. Весь час стосунки між КНДР та США були неймовірно напружені. Північна Корея виникла під час холодної війни між Штатами та Радянським Союзом, та й ще й доєдналась до так званого соціалістичного блоку, будуючи в Північній Кореї власний вид комунізму. Фото: Pinterest

Сам факт зустрічі Дональда Трампа і Кім Чен Ина — це історична подія, прорив. Раніше лідери США та Північної Кореї ніколи не зустрічались за столом переговорів.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів експерт з міжнародної політики Василь Мірошниченко.

"Для Кім Чен Ина саміт - це демонстрація великої перемоги своєму населенню. Він виглядає як рівноцінний учасник світової політики. Щодо роззброєння Північної Кореї, в 90-х роках такі спроби вже були. Підписана лідерами декларація — це угода великими мазками. Загальний документ. Поки не зрозуміло, як впроваджувати в життя", - зазначає він.

Ядерна зброя — засіб впливу для Кім Чен Ина та інструмент виживання, вважає Василь Мірошниченко.

"Аби Кім Чен Ин пішов на роззброєння, йому треба щось запропонувати в обмін. Це може бути економічна та політична підтримка, зняття санкцій. Але в першу чергу, мають бути гарантії. Аби Північну Корею не спіткала доля України після Будапештського меморандуму. Трамп це розуміє, але ще не вирішив, як далеко готовий зайти. Проблема Кім Чен Ина в тому, що Сполучені Штати вийшли з ядерної іранської угоди. Це грає не на руку Трампу. Лідер КНДР тепер не довіряє йому. Трамп непередбачуваний. Через два роки його можуть не переобрати. Тоді треба буде домовлятися вже з іншим президентом. А наступна американська адміністрація може не продовжувати його політику поступок для КНДР", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світ показав свою реакцію на зустріч Трампа та Кіма

За слова міжнародника, покращення стосунків США і КНДР може суттєво вплинути на міжнародну політику.

"В першу чергу це послаблює Китай. Від нього залежить економіка Північної Кореї. Пекіну не подобається, що Трамп заходить на їхню територію. Росія теж іноді думає, що впливає на КНДР, але це швидше мрія, ніж реальність", - додає він.

Президент Америки Дональд Трамп 12 червня зустрівся з лідером Північної Кореї Кім Чем Ином у Сінгапурі. Політики підписали документ, який має покращити стосунки між країнами.

Сполучені Штати та КНДР зобов'язуються встановити нові відносини один із одним у відповідності з прагненням народів обох країн до миру та процвітання. Вони мають звільнити військовополонених та сприяти встановленню миру на Корейському півострові.

Також Північна Корея зобов'язується докласти максимум зусиль до повної ліквідації ядерної зброї.

Зараз ви читаєте новину «Від дружби Америки з КНДР програє Китай - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі