вівторок, 13 травня 2008 16:29

Віце-спікер Держдуми РФ: "Нам все одно доведеться вирішувати проблему Криму"

Віце-спікер Держдуми РФ від фракції "Єдина Росія" Любов Сліска вважає, що керівництво України проявило слабкість, заборонивши меру Москви Юрію Лужкову в`їзд на свою територію.

"Я думаю, що це прояв слабкості, насамперед, з боку українського керівництва – Лужков сказав те, що відповідає дійсності", - сказала Сліска у зв`язку з реакцією офіційного Києва на вислови столичного градоначальника з приводу статусу Севастополя, повідомляють "Подробности".

Вона зазначила: "Нам все одно доведеться вирішувати проблему Криму". Сліска вважає, що питання про статус півострова і, зокрема, Севастополя, цілком може бути порушене, зокрема, у відповідних міжнародних, правових інстанціях.

"Важливо забезпечити його підтримку необхідними документами на такому рівні, щоб нас почули і щоб ми могли претендувати на позитивне рішення", - сказала вона.

За словами Сліски, вона завжди вважала, що передача Криму в 1954 році Україні була незаконним рішенням, прийнятим фактично одноосібно. Саме тому, вважає вона, "деякі питання залишилися, і замість того, щоб оголошувати Лужкова персоною нон-грата, непогано було б спочатку розібратися в цих спірних питаннях, співставити раніше прийняті рішення з нормами міжнародного права".

"Санкції завжди застосовувати легше, ніж відповідати згідно із законом і шукати компроміси", - підкреслила Сліска. Вона вважає, що Росія і Україна в цій ситуації зацікавлені в тому, щоб у Криму були створені "умови для сприятливого існування".

Що ж до тієї допомоги, яку надає уряд Москви Криму і Севастополю, то, вважає Сліска, українська сторона могла б гідно її оцінити замість того, щоб приймати такі жорсткі заходи щодо мера столиці. "Я вважаю, це неправильно", - сказала Сліска.

10 травня в Сімферопольському аеропорту Лужкову, відомому своїми заявами про приналежність Криму і Севастополя до Росії, співробітники СБУ вручили письмове попередження про неприпустимість протиправних дій.

11 травня, виступаючи в Севастополі на концерті з нагоди 225-ї річниці створення Чорноморського флоту РФ, Лужков заявив, що питання про Севастополь "залишилося невирішеним".

Лужков зазначив: "Севастополь у 1948 році був виділений як місто, котре увійшло до підпорядкування державі. У 1954 році Севастополь не увійшов до числа тих областей, тих територій, які Микита Хрущов передав Україні. І ми говоримо про те, що це питання залишилося невирішеним, ми його вирішуватимемо. Ми його вирішуватимемо на користь тієї правди, на користь тих державних позицій і того державного права, які має Росія по відношенню до своєї військово-морської бази – Севастополя".

12 травня Служба безпеки України заборонила Лужкову в`їзд на територію нашої держави.

Того ж дня Міністерство закордонних справ РФ заявило, що розцінює як недружній крок заборону Лужкову на в`їзд на територію України.

У коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії наголошується, що Лужков "висловив лише думку, котра, до речі, співпадає з точкою зору більшості росіян, які болісно сприйняли розпад СРСР, що жодним чином не є замахом на суверенітет України", пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Віце-спікер Держдуми РФ: "Нам все одно доведеться вирішувати проблему Криму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі