пʼятниця, 11 квітня 2008 12:47

Віце-президент США вважає президента Ірану небезпечною людиною

Віце-президент США Річард Чейні різко розкритикував політичні погляди і релігійні переконання президента Ірану Махмуда Ахмадінежада і назвав його "небезпечною людиною".

Про це він сказав вчора, 10 квітня, в програмі відомого консервативного радіокоментатора Шона Ханніті, яка транслюється щодня в ефірі більше 500 радіостанцій США.

У своїй заяві Чейні нагадав, що Ахмадінежад " неодноразово заявляв, що хоче знищити Ізраїль".

Віце-президент США підкреслив, що президент Ірану при цьому "вірить в повернення Дванадцятого Імаму і в те, що вищою честю, яка тільки може випасти людині, є смерть мученика заради наближення термінів повернення Дванадцятого Імаму".

На думку Чейні, "це радикальна, дуже радикальна точка зору".

Він також зазначив, що американський вчений-сходознавець і політолог Бернард Люіс сказав, що "взаємно гарантоване знищення в американо-радянських взаєминах в роки "холодної війни" означало чинник заборони, але у випадку з Ахмадінежадом взаємно гарантоване знищення є стимулом".

Також і в іншому радіоінтерв"ю, з якому Чейні виступив в четвер в програмі відомого консервативного радіокоментатора Х"ю Хьюїтта, віце-президент попередив, що Ізраїль дуже серйозно ставиться до заяв з погрозами з боку Ахмадінежада.

"Я досить добре знаю ізраїльтян - я був там пару тижнів тому - щоб знати, що вони жодним чином не ігноруватимуть подібні заяви, які йдуть з Тегерана, - підкреслив віце-президент США. - Вони зобов"язані ставитися до них серйозно, враховуючи історію, і я думаю, що вони сприймають можливість появи Ірану, озброєного ядерною зброєю, як фундаментальну загрозу самому існуванню держави Ізраїль".

Втім на питання про те, чи обговорював він під час перебування в Ізраїлі будь-які "дії проти ядерного потенціалу Ірану", він не став відповідати.

Також в інтерв"ю Чейні заявив, що задоволений нинішнім станом американської розвідки, але визнає, що останніми роками у розвідслужб були проблеми.

"Це, поза сумнівом, питання величезної важливості, - підкреслив він. - І у минулому у нас були проблеми - досить подивитися на Національну розвідувальну оцінку щодо ОМУ (зброя масового знищення) в Іраку - і були також інші проблеми протягом останніх років".

При цьому він зазначив, що керівництво американської розвідки оновилося і наразі ситуація змінилася.

"Зараз команда, яка у нас є на самому верху в плані керівництва розвідувальним співтовариством, де директором національної розвідки є Майк Макконнелл, а в ЦРУ працюють Стів Каппс і Майк Хайден, - це одна з кращих команд з тих, з якими я коли-небудь працював, а я працював з їх великою кількістю за останні 40 років", - сказав віце-президент штатів.

Він нагадав, що Макконнелл був його підлеглим в роки, коли він займав пост міністра оборони США, а пізніше "ми зробили його головою Агентства національної безпеки (АНБ) США".

Чейні повідомив, що директор ЦРУ генерал Хайден "володіє багатим досвідом", а перший заступник директора ЦРУ Стів Каппс "є одним з кращих в професії".

При цьому віце-президент також зазначив нинішнього директора АНБ генерал-лейтенанта Кита Александера, якого він назвав "ще одним відмінним офіцером", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Віце-президент США вважає президента Ірану небезпечною людиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі