понеділок, 02 червня 2008 18:35

Вибори в Македонії стали "трагедією для країни" - представник ЄС

Парламентські вибори в Македонії супроводжувалися актами насильства, фальсифікацією результатів голосування в албанських областях і не відповідали основним міжнародним стандартам, відзначають спостерігачі ОБСЄ в офіційній заяві, опублікованій на інтернет-сайті організації.

Дострокові парламентські вибори пройшли в Республіці Македонія в неділю, 1 червня. Однією з основних причин проведення дострокового голосування стало вето, накладене в квітні Грецією на вступ Скоп"є в НАТО. Афіни виступили проти приєднання республіки до альянсу, заперечуючи проти того, щоб сусідня країна називалася Македонією, оскільки таке ж ім"я носить область на півночі Греції.

"Насильство і спроби маніпулювати кампанією, на жаль, кинули тінь на вибори, які з інших аспектів пройшли добре і надали виборцям реальний вибір між рядом політичних сил. Насильство, яке спостерігалося в етнічно албанських областях, - це неприйнятне порушення миру і демократичних прав народу", - мовиться в заяві віце-президента Парламентської асамблеї ОБСЄ Пії Крістмас-моллер (Pia Christmas-moller).

За даними спостерігачів, вибори були правильно організовані з погляду процедури, проте закон застосовувався лише вибірково, і "влада не змогла присікти акти насильства і залякування в етнічних албанських областях".

У цих районах, як відзначає ОБСЄ, неодноразово спостерігалися випадки залякування, безладів, масове вкидання в урни бюлетенів і фальсифікація результатів голосування.

Як мовиться в документі, в ході передвиборної агітації відбувалася "маніпуляція" кампанією найбільшої опозиційної партії - опозиція зіткнулася з діяльністю іншої партії, кандидати якої мали схожі імена.

Крім того, в звіті ОБСЄ наголошується, що ЗМІ віддавали пріоритет правлячої партії, хоча в цілому дозволяли виборцям зробити обізнаний вибір.

Раніше про невідповідність парламентських виборів в Македонії демократичним стандартам заявляла Греція.

У деяких районах порушення призвели до того, що спостерігачі вимушені були покинути виборчі ділянки через загрозу власної безпеки.

Найсерйозніший інцидент стався в десяти кілометрах від столиці, де в перестрілці з поліцією одна людина була убита, ще двоє отримали поранення. У результаті безладів по всій країні було поранено близько десяти чоловік, не менше 11 були арештовані.

Представник Євросоюзу в Македонії Ерван Фьоре назвав хід виборів "трагедією для країни, яка хоче бути успішною в процесах євроінтеграції", повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Вибори в Македонії стали "трагедією для країни" - представник ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі