середа, 28 лютого 2007 13:41

Везувій знищить 300 тисяч італійців (ФОТО)

 
Національний інститут вулканології в італійському місті Піза прогнозує жахливі наслідки нового виверження вулкану Везувій. Якщо своєчасно не почати евакуацію, то від виверження загине щонайменше 300 тисяч італійців у містечках і селах, що розташувалися під Везувієм.

Вчені вже розробили тримірні схеми наступного виверження. Рішення про те, наскільки серйозні прогнози вчених, як завжди, - за владою.

Везувій, вік якого близько 12 тисяч років, є найактивнішим вулканом на території Італії. Вулкан складається з гори Сомма і власне Везувію. Гора Сомма є стародавньою частиною вулкана: вона підноситься на 1130 метрів і опоясує Везувій, який сягає у висоту 1280 метрів. Таким чином, Везувій немов знаходиться усередині гігантської кам"яної огорожі.

У 79 році нашої ери відбулося найзнаменитіше виверження Везувію. Тоді потоки лави, змішані з гірською породою, стерли з лиця землі римські міста Помпеї і Геркуланум. Загинуло більше 16 тисяч людей. Останнє виверження вулкана було 1944 року.

Комп"ютерне моделювання якраз і має допомогти оцінити можливі наслідки цього стихійного лиха.

Тривимірне моделювання виверження Везувіюпровела команда учених під керівництвом Аугусто Нері з Національного інституту геофізики і вулканології в Пізі (Тоскана, Італія). Згідно з результатами дослідження, сила виверження може може бути такою ж як і 79 року.

Моделювання показало, що у 200 тисяч людей, що проживають на півночі і північному заході "червоної зони", буде більше часу, щоб покинути небезпечний район. Для цих жителів рятівним бар"єром на якийсь час стане гора Сомма.

Дослідники відзначають, що температура магми на виході з кратера Везувію може сягати 950° за Цельсієм, тоді як на околиці "червоної зони" радіусом в сім кілометрів вона складе порядку 200° С. Втім, підкреслюють учені, для того, щоб краще зрозуміти поведінку Везувію, доведеться ще не один раз звернутися до комп"ютерного моделювання.

За матеріалами Reuters

Зараз ви читаєте новину «Везувій знищить 300 тисяч італійців (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі