четвер, 17 липня 2008 15:37

Велика Британія завершила ратифікацію Лісабонського договору

Велика Британія завершила всі формальні процедури з ратифікації Лісабонського договору про реформування Європейського союзу і передала ратифікаційні грамоти на зберігання в спеціальний депозитарій в Римі, йдеться в повідомленні МЗС Сполученого Королівства.

Ратифікаційні грамоти підписані королевою Великої Британії Єлизаветою Другою і міністром закордонних справ країни Девідом Мілібандом. Вони віддруковані на спеціальному папері, що не містить хлору і не псується з часом, і переплетені в обкладинку з синьої шкіри.

Тим часом, у Великій Британії не утихають суперечки про легітимність і доцільність ратифікації Лісабонського договору, завершеної вже після того, як населення Ірландії на червневому референдумі відкинуло проект договору. Документ може набути чинності лише після ратифікації всіма 27 країнами-членами ЄС.

Раніше британський Високий суд відхилив позов бізнесмена Стюарта Уїлера про те, що уряд країни нібито незаконно відкинув можливість проведення загальнонародного референдуму за новим європейським договором і форсовано провів його ратифікацію в парламенті. Уїлер має намір в п"ятницю подати апеляцію на це судове рішення.

Депутат британського парламенту від опозиційної Консервативної партії Біл Кеш закликав провести юридичну експертизу ратифікації Лісабонського договору.

Лісабонський договір (TreatyofLisbon) був підписаний лідерами країн Євросоюзу в Португалії в грудні 2007 року.

Британський уряд вирішив ратифікувати договір в парламенті, мотивуючи це тим, що документ не зачіпає конституційного устрою країни.

Палата общин британського парламенту ратифікувала Лісабонський договір в березні цього року. В середині червня, документ схвалила Палата лордів, а через день він отримав королівське схвалення Єлизавети Другої.

На сьогоднішній день договір вже ратифікували 23 з 27 країн-членів Євросоюзу, за винятком Швеції, Чехії, Італії та Ірландії. Проте для того, щоб він набув чинності, необхідне схвалення документа всіма державами ЄС, тому ірландське "ні" збило Євросоюз з юридичного пантелику, вихід з якого активно шукають лідери ЄС, повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія завершила ратифікацію Лісабонського договору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі