четвер, 31 липня 2008 12:51

Велика Британія та Франція чекають від ЄС жорсткіших кроків проти Ірану

Велика Британія та Франція вважають за необхідне, щоб Євросоюз вийшов за рамки резолюції 1803 Ради Безпеки з Ірану і зробив рішучіші кроки, повідомили бельгійські ЗМІ.

Резолюція 1808, зокрема, передбачає введення заборони на зарубіжні поїздки низки іранських представників, які беруть участь в розробці ядерної програми Ірану, заморожування рахунків деяких іранських компаній і банків, а також інспекцію вантажів, що йдуть в Ісламську Республіку.

За інформацією з дипломатичних джерел, під час обговорення в Брюсселі юридичних кроків з виконання резолюції посли країн-членів Євросоюзу розділилися на тих, хто виступає за її буквальну реалізацію, і тих, хто вважає необхідним більш рішучий підхід.

В результаті дебатів дипломати, як затверджують ЗМІ, підтримали позицію Парижа і Лондона, що "буде формально схвалена наступного тижня".

Європейці вважають, зокрема, необхідним проводити інспекцію всіх вантажів, що направляються до Ірану або відправляються з країни, що вважаються підозрілими.

США і декілька інших країн підозрюють Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Іранське керівництво ці звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма направлена виключно на задоволення енергетичних потреб країни.

Рада Безпеки ООН протягом останніх років за ініціативою "шістки" прийняла три резолюції - 1737 (грудень 2006 року), 1747 (березень 2007 року) і 1803 (березень 2008 року), що передбачають санкції відносно Ірану у зв"язку з його відмовою ввести мораторій на збагачення урану і припинити роботу над ракетною програмою.

Іранська влада відмовилася виконувати положення цих документів, назвавши їх незаконними, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія та Франція чекають від ЄС жорсткіших кроків проти Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі