пʼятниця, 20 червня 2008 18:19

Велика Британія призупинила процес ратифікації Лісабонського договору

Процес ратифікації Лісабонських угод з боку Великої Британії призупинений до винесення Верховним судом країни рішення за позовом бізнесмена Стюарта Уілера, який вимагає проведення референдуму з цього питання. Про це в п"ятницю несподівано заявив британський прем"єр-міністр Гордон Браун, який бере участь в саміті ЄС в Брюсселі.

У своєму позові спонсор консерваторів Уілер оскаржив відмову уряду виносити питання про підтримку Лісабонського договору на референдум, звинувативши владу в "задушенні демократії в країні". Очікується, що судовий вердикт за скаргою Уілера буде винесений наступного тижня.

Нагадаємо, що напередодні Лісабонський договір був ратифікований, не дивлячись на протести з боку представників консервативної партії обома палатами британського парламенту і отримав, згідно стандартній процедурі, офіційне схвалення королеви Єлизавети II, що означає набуття ним чинності. Прискорена ратифікація угоди була приурочена до саміту ЄС, що починається. Проте останнім кроком в ратифікаційному процесі повинна стати передача документів про ратифікацію до Риму, де в 1957 році був утворений Євросоюз. Раніше представник британського МЗС заявив, що Лондон планує це зробити протягом найближчих тижнів, до відходу парламенту на літні канікули. Проте тепер саме ця завершальна дія відкладена до рішення Верховного суду, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія призупинила процес ратифікації Лісабонського договору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі