Ексклюзиви
четвер, 26 червня 2008 13:51

Величезний астероїд залишив на Марсі гігантську вм"ятину (ФОТО)

 

4 млрд років тому у Марс врізався астероїд, що зробив величезну вм"ятину в північній півкулі. Ця вм"ятина була частково прихована від учених через величезну вулканічну область - нагір"я Фарсіда, яка тепер оточує цю частину Марса.

Раніше вважали, що пейзаж в цій області був сформований дією марсіанської мантії. Проте ряд розрахунків, проведених Джеффрі Ендрюс-Ханна (Jeffrey Andrews-Нanna) з Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology), США, і його колегами показують, що кратер сформувала сильна зовнішня дія. При побудові моделі учені прибрали нинішній вид області Фарсіда з марсіанського пейзажу і подивилися, як би змінювалася ця область, не було б зіткнення з астероїдом. Виявилось, що пейзаж виглядав би зовсім по-іншому. На підставі цього учені припустили, що в цій області є кратер від зіткнення з метеоритом. Розміри кратера величезні: 10 600 км. в довжину і 8 500 км. завширшки.

Ідея про зовнішню дію на Марс була висловлена ще в 1980-х роках Доном Вільхельмсом (Don Wilhelms) і Стівеном Скуіресом (Steven Squyres). Останній став директором проекту Mars Rover. "Коли Дон Вільхельмс і я запропонували цю ідею майже 25 років тому, ми відчували, що це можна сумістити із спостереженнями, і наша інтуїція говорила, що це було фізично можливо", - говорить Скуірес. Проте у той час потужності обчислювальної техніки не дозволяли змоделювати таке складне завдання - це стало можливим тільки зараз.

Тим часом, не всі масивні астероїди врізалися в планету. Природні супутники Марса Фобос і Деймос вважаються астероїдами, що заблукали, проходили поблизу планети, потрапили в поле її тяжіння і залишилися на орбітах навколо Марса. Втім, як недавно обчислили індійські учені, Фобосу залишилося жити близько 10 млн років, після чого він буде розірваний гравітаційним полем Марса.

А в 1994 році людство могло спостерігати зіткнення астероїда з іншою планетою. Комета Шумейкер-Леві-9 підійшла дуже близько до Юпітера і була просто розірвана його гравітаційним полем на 23 фрагменти розміром до 2 км. Ці уламки витягнулися в одну лінію, на зразок нитки намиста або залізничного потягу, продовжили свій політ напереріз Юпітеру, поки не зіткнулися з ним. Цілий тиждень, з 16 по 22 липня 1994 року, тривав своєрідний кулеметний залп по планеті. Один за одним відбувалися гігантські спалахи, коли черговий уламок комети входив в атмосферу Юпітера зі швидкістю 230 тис. км/год. У процесі падіння порушення в структурі радіаційних поясів навколо планети досягли такого ступеню, що над Юпітером з"явилося інтенсивне полярне сяйво, повідомляє Вокруг Света


Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «Величезний астероїд залишив на Марсі гігантську вм"ятину (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути