середа, 21 березня 2012 13:49

Вдову В'ячеслава Чорновола поховають поряд із чоловіком

Вдову В'ячеслава Чорновола поховають поряд із чоловіком

Поетесу Атену Пашко поховають 23 березня на Байковому цвинтарі поряд з чоловіком В'ячеславом Чорноволом.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів нардеп-"нунсівець" Ярослав Кендзьор.

"Сьогодні тіло Атени Василівни привезуть з лікарні Феофанія додому. Завтра перевезуть до храму на Аскольдовій могилі. Там відбудеться прощання з покійною. З Верховної Ради вже направили листа з проханням дозволити поховати Атену Василівну поряд з В'ячеславом Максимовичем", - сказав він.

Атена Пашко померла 20 березня близько 22-ої у столичній лікарні Феофанія. Там перебувала останні два тижні.

"Атена Василівна була унікальною жінкою, як Леся Українка і Маруся Вітрова. Те, що пережила вона, витримає не кожна жінка. Від комуністичної влади вона зазнала фізичних і моральних тортур, як дружина В'ячеслава Чорновола. Чекісти робили Атену Василівну інструментом впливу на її чоловіка. Її заарештовували і привозили в чекістську катівню. Повз неї проводили Чорновола, з кайданами на руках і ногах. Думали, поява дружини в цій катівні зможе вплинути на його позицію. Під час розколу Народного Руху вона казала: "В'ячеслав пізно повертався з засідання, на яких бачив, як його найближчі друзі розколюють Рух. Він сивів на моїх очах. Я ставала сивою разом з ним", - розповів Ярослав Кендзьор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла вдова В'ячеслава Чорновола Атена Пашко

"Атена Василівна болісно переживала загибель чоловіка. Вона передчувала його смерть. Незадовго до 25 березня вона загубила обручку і не могла її знайти. Через кілька днів під ногами у В'ячеслава Максимовича щось хруснуло. Опустив очі і побачив розчавлену обручку. Перед смертю В'ячеслав Максимович подзвонив дружині і сказав, що буде вдома за півтори години. Але так і не повернувся. Атена Василівна розповідала: "О 23.30 в хаті промайнув якийсь протяг. Подумала, що не зачинила якесь віконце. Перевірила, все було зачинено". Саме в цей час душа В'ячеслава Максимовича покинула тіло", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Вдову В'ячеслава Чорновола поховають поряд із чоловіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі