субота, 01 грудня 2012 13:55

Вчені встановили, що вода в океані почала підніматися втричі швидше

Вчені встановили, що вода в океані почала підніматися втричі швидше
Фото: nasa.gov

47 провідних кліматологів світу провели дослідження в області танення полярних льодовиків, яке є однією з причин підвищення рівня світового океану. Супутники допомогли вченим відстежити, наскільки зменшувалися розміри льодовиків Антарктики, Арктики та Гренландії за цей час, завдяки чому з'ясували, який обсяг води "зниклі з поля зору" частини льоду привнесли в світовий океан. Виявилося, що він збільшується зі швидкістю в три рази вищою, ніж 20 років тому.

Більш того, глобальне потепління і далі буде викликати танення льодовиків, погрожуючи стати причиною затоплення багатьох міст, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі "Science".

Останні досягнення техніки допомогли групі вчених під керівництвом Ендрю Шепарда з університету міста Лідс у Великобританії позбутися неточностей в оцінці швидкості танення льодовиків в полярних шапках Землі. 10 супутників НАСА і Європейського космічного агентства допомагали незалежним один від одного вченим робити свої спостереження за льодовим покривом з різних ракурсів, після чого результати були об'єднані, передає "The Climate Spectator".

З'ясувалося, що рівень світового океану підвищився з 1992 року на 11,1 міліметра. Кожен рік він піднімався приблизно на 0,95 мм, що в три рази більше показників 20-річної давності: тоді рівень води піднімався на 0,27 мм на рік, наводить цифри "The Examiner".

До того ж танення льодовиків відбувається нерівномірно. Гренландія зараз втрачає лід активніше всіх - в п'ять разів швидше, ніж в 1992 році, слідом за нею йде західна частина Антарктиди. За останніми підрахунками, північна і південна полярні шапки втратили близько 1320 і 2940 мільярдів тонн льоду. Не допомагає компенсувати танення льодовиків навіть те, що льодовий покрив східної частини Антарктиди, навпаки, за цей час збільшився. Зміни, що відбулися тут за рахунок сильного випадання опадів, не порівняти з процесами в Гренландії і Західній Антарктиці.

Учені поки не роблять точних прогнозів, проте деякі висновки очевидні.

"Ми знаємо, що Гренландія буде танути швидше через збільшення температури, так само як і те, що західна частина Антарктики буде ще активніше "розчинятися" в океані, оскільки він стає теплішим. І ми також очікуємо, що льодовий покрив східної частини Антарктики буде продовжувати збільшуватися через рясне випадання снігу, що також пов'язано зі змінами клімату ", - цитує BBC професора Ендрю Шепарда.

За його словами, дослідження допоможе усвідомити руйнівні процеси танення льодовиків і встановити способи боротьби з ними.

Тим часом довгострокові прогнози міжнародних організацій, включаючи Організацію економічного співробітництва і розвитку, і інвестбанків враховують підвищення рівня води в світовому океані в якості одного з важливих факторів зміни структури світової економіки в наступні 50-100 років. Зокрема, це загрожує затопленням прибережних міст, нестачею продовольства і екстремальними змінами погоди, відзначає "Интерфакс".

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили, що вода в океані почала підніматися втричі швидше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі