вівторок, 15 травня 2007 15:22

Вчені винайшли механізм відновлення серцевих тканин

Генетикам вдалося включити механізм активного відновлення серцевої тканини, який відключається у ссавців незабаром після народження. Відкриття зробили співробітники Нью-йоркського медичного центру Колумбійського університету, повідомляє Газета.ру

Як пояснила керівник роботи доктор Хіна Чодрі, вчені досліджували ген cyclin A2. Він, власне, і відповідає за регенерацію пошкоджених тканин. На даний момент встановлено, що ген активний у ембріонів, але вимкнений у дорослих ссавців. "За допомогою генної інженерії ми змогли наново включити ген cyclin A2 безпосередньо у дорослих мишей," - говорить доктор Чодрі.

Потім учені спровокували у мишей інфаркт міокарда. За словами доктора Чодрі, через три місяці після інфарктів жодна з модифікованих мишей не померла. Чого не можна сказати про тварин з другої групи - з них померли майже половина. В цілому, миші з активним геном cyclin A2 переносять стрес і відновлюють серцевий м"яз на 77% краще, ніж звичайні звірі.

Активація гена cyclin A2 грає і профілактичну роль: зміцнюються і товщають стінки шлуночків і підвищується їх тонус.

Головна проблема в методі доктора Чодрі - невідомі побічні ефекти від активації гена cyclin A2. Тому, мабуть, медиків-генетиків чекає ще не одна серія перевірок на тварин і тривалі клінічні випробування на безнадійно хворих людях.

Серцево-судинні захворювання міцно займають перше місце серед причин смерті людей.

Зараз ви читаєте новину «Вчені винайшли механізм відновлення серцевих тканин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі