четвер, 10 січня 2008 14:44

Вчені винайшли електронну сигарету для тих, хто кидає палити

Фахівці університету Окленда (Нова Зеландія) розробили електронну сигарету, яка, як вони запевняють, дозволяє курцеві отримувати нікотин без згубних для організму наслідків тютюнокуріння.

Зараз йде набір добровольців для випробування новинки.

Один з авторів ідеї, доктор Хейден Макроббі сподівається, що результати випробування доведуть вищу ефективність розробки в порівнянні з існуючими аналогами замінників звичайних сигарет, таких як пластири і жуйка.

Запропонована модель з вигляду схожа на звичайну сигарету, вставлену в короткий мундштук. Для додання реалістичності на її кінчику розміщений світлодіод, який "тліє" при затягуванні. У прилад вставляється змінний 16-міліграмовий нікотиновий картридж. В процесі "куріння" він підігрівається і доза нікотину у вигляді пари через рот потрапляє в організм курця. Працює пристрій від звичайної пальчикової батареї.

Вартість електронної сигарети - 270 новозеландських доларів (близько $200), а витрати на змінні картриджі з нікотином складають в середньому два долари в день.

"В цілому нікотин для курця не небезпечний. Проте, кинувши палити, люди сильно страждають від симптомів нікотинової залежності. Якщо колишній курець використовує продукт, подібний до електронної сигарети, його організм продовжує отримувати нікотин, і нав"язливе бажання покурити пропадає", - розповів доктор Макроббі.

На його думку, ця розробка може стати хорошою допомогою тим, хто хоче кинути палити. З її допомогою курець одночасно задовольняє психологічну звичку палити, отримує нікотин і захищає себе від шкідливих складових тютюнокуріння, таких як монооксид вуглецю і смоли.

Макроббі признався, що випробування було затіяне заради курців.

"В даний час основне антитютюнове гасло - "Кинь палити прямо зараз або помри". Нам би хотілося дати людям інші способи і можливості відмовитися від шкідливої звички", - сказав він, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Вчені винайшли електронну сигарету для тих, хто кидає палити ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі