вівторок, 24 червня 2008 10:22

Вчені обчислили дату повернення Одіссея на Ітаку

Вчені обчислили дату повернення Одіссея на Ітаку
Астроном і математик стверджують, що їм вдалося обчислити точну дату повернення Одіссея на Ітаку. Стаття Марчело Магнаско (Marcelo O. Magnasco) - професора фізико-математичної кафедри американського університету Рокфеллера та Константино Байкузіса (Constantіno Baіkouzіs) з аргентинської обсерваторії в Ла-Плата була опублікована на сайті журналу Proceedіngs of the Natіonal Academy of Scіences.

Вчені на підставі ряду астрономічних подій, описаних в "Одіссеї" Гомера, дійшли висновку, що повернення на Ітаку відбулося 16 квітня 1178 року до нашої ери. У поемі Гомера йдеться, що під час побиття Одіссеєм наречених, що сваталися до його дружини Пенелопи, "сонце з неба зникло/ лиховісна пітьма на нього набігла". На думку вчених, мова йде про сонячне затемнення. На користь цієї версії свідчить і згадка "ночі без місяця" - молодика, що є обов"язковою умовою сонячного затемнення.

"Орієнтирами" для Магнаско та Байкузіса стали й ще кілька астрономічних подій, описаних в "Одіссеї". Так за шість днів до прибуття в Ітаку була добре видна Венера; за 29 днів - після заходу були одночасно видні сузір"я Плеяд і Волопаса; а за 33 дня до описаних подій Меркурій перебував майже у вищій західній крапці своєї траєкторії. Місце розташування Меркурія вчені розрахували на підставі строф поеми, що описує політ Гермеса на захід з посланням від богів німфі Каліпсо.

Магнаско й Байкузіс упевнені, що проведене ними дослідження послужить вагомим аргументом на користь того, що й "Іліада", і "Одіссея" базуються на історичних подіях, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Вчені обчислили дату повернення Одіссея на Ітаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі