четвер, 27 грудня 2007 15:38

Вбито Беназір Бхутто

Вбито Беназір Бхутто
Від вибуху терориста-смертника на мітингу в Пакистані Беназір Бхутто, колишній прем"єр-міністр Пакістану, була важко поранена. Вона померла в лікарні.

Вибух стався під час передвиборного мітингу на підтримку Бхутто. За різними даними, число загиблих складає від 10 до 20 людей. Раніше ЗМІ повідомляли, що Бхутто унаслідок інциденту не постраждала.

Опозиціонерка померла у лікарні

Сьогодні в Пакистані сталися також сутички між прихильниками правлячої партії і послідовниками опозиційного лідера Наваза Шаріфа. По процесії прихильників Шаріфа відкрили вогонь, внаслідок чого загинули чотири людини, сам Шаріф не постраждав.

Парламентські вибори в Пакистані відбудуться 8 січня 2008 року. У них візьмуть участь Пакистанська народна партія Беназір Бхутто і Правляча пакистанська мусульманська ліга президента Первеза Мушаррафа, повідомляє Sky News.

Беназір Бхутто - прем"єр-міністр Ісламської республіки Пакистан в 1988-1990 і 1993-1996 роках, перша в новітній історії жінка - голова держави з переважно мусульманським населенням.

Народилася в Карачі в сім"ї пакистанця і іранки курдського походження. Середню освіту здобула в престижних школах в Карачі і Равалпінді, в 1969-1973 вивчала політологію в Гарварді, в 1973-1977 політологію і економіку в Оксфорді. Її батько, Зульфікар Алі Бхутто, в ці роки(до 1977) займав пост спочатку прем"єр-міністра, а потім - президента Пакистану.

У 1977 Беназір Бхутто повернулася до Пакистану, де до влади прийшов генерал Зія-уль-Хак. У 1979 її батько був звинувачений в замовленні вбивства політичного опонента і страчений. У 1979-1984 роках Бхутто не раз виявлялася під домашнім арештом, поки, нарешті, їй не було дозволено виїхати до Великобританії. Будучи у вигнанні, керувала Народною партією Пакистану (НПП), засновану її батьком. Після загибелі Зія-уль-Хака в авіакатастрофі дістала можливість повернутися на батьківщину. 16 листопада 1988 на перших, більш, ніж за десятиліття, вільних парламентських виборах, НПП отримала перемогу, і Бхутто зайняла пост прем"єр-міністра. Проте вже в середині 1990 президент Гулам Ісхак Хан відправив її уряд у відставку.

У 2001 в Пакистані була прийнята поправка до конституції, що заборонила одній і тій же особі займати пост прем"єр-міністра більше двох разів, що було сприйнято багатьма як спробу Мушаррафа убезпечити себе від конкуренції з боку Бхутто у разі проведення демократичних виборів.

Велику частину часу Бхутто проводить в Лондоні і Дубаї, виступає по всьому світу з лекціями і підтримує контакти з керівництвом НПП.

18 жовтня 2007 року Беназір Бхутто повернулася на батьківщину після 8 років вимушеного вислання. Під час проходження кортежу в натовпі прихильників, що зустрічають її, пролунали два вибухи. Загинули більше 130 чоловік. Близько 500 поранені.


За матеріалами Sky News, Wikipedia.

Зараз ви читаєте новину «Вбито Беназір Бхутто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі