вівторок, 04 березня 2008 09:50

Ватикан нарешті вирішив реабілітувати Галілео Галілея

Через майже 400 років після того, як Галілео Галілей був обвинувачений католицькою церквою в єресі й спалений на багатті, влада Ватикану вирішила відновити повністю його добре ім"я. У Ватикані напроти садів і будинку, де раніше жив Галілей, йому буде встановлений пам"ятник. Крім того, буде організована виставка Галілея, а також святкування на честь винаходу ним телескопу.

Італійський астроном, фізик, механік, один із засновників точного природознавства Галілео Галілей розпочав займатися астрономією з 1606 року. У липні 1609 року він побудував свою першу підзорну трубу - оптичну систему, що складається з опуклої й увігнутої лінз, і розпочав систематичні астрономічні спостереження. В 1610 році Галілей направив телескоп на небо. Те, що він побачив там - місячний пейзаж, гірські ланцюги й вершини, наводило на думку про те, що Місяць схожий на Землю й має гірські системи, - факт, що свідчив проти релігійних догм і вчення Арістотеля про особливе положення Землі серед небесних тіл.

Галілей відкрив чотири супутники Юпітера, що теж не відповідало вченню Арістотеля. Вчений встановив, що Сонце обертається навколо своєї осі. На основі спостережень Галілей зробив висновок, що обертання навколо осі властиво всім небесним тілам і про те, що геліоцентрична система світу, запропонована Коперником, є єдино вірною, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Ватикан нарешті вирішив реабілітувати Галілео Галілея ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі