вівторок, 12 січня 2021 15:05

Вашингтон посилить тиск на російських агентів в Україні

Вашингтон посилить тиск на російських агентів в Україні
На початку вересня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Деркача й ще трьох громадян Росії. Активи громадян зі санкційного списку заморожені на території США, а особам у США заборонено мати з ними справи. Фото: Reuters

Американські санкції можуть суттєво вплинути на внутрішню політику у державі та на стосунки між Україною та Америкою, в інтерв'ю Gazeta.ua сказав політолог Олег Саакян.

США запровадили санкції проти 7 громадян та 4 засобів масової інформації України через втручання у президентські вибори Сполучених Штатів. А саме проти нардепа "Слуги народу" Олександра Дубінського, експомічника Деркача Дмитра Ковальчука, колишнього прокурора ГПУ Костянтина Кулика, екснардепа-утікача Олександра Онищенка, а також оточення Деркача - Антона Симоненка, Андрія Теліженка, Петра Журавля. Окрім людей, санкції запровадили проти 4 сайтів "Ера-Медіа", Only News, NabuLeaks та "Скептик".

США запровадили санкції проти 7 людей. Стверджують, що вони є частиною мережі зовнішнього впливу РФ. Про що це свідчить?

- Це непересічний крок американської влади по відношенню до іноземних політиків. Тим паче, обгрунтовуючи свої санкційні обмеження, Сполучені Штати чітко підкреслили, що розглядають Деркача та його оточення не як українських громадян чи політичних діячів. А як агентів російського впливу, - говорить Олег Саакян. - Тому ця ситуація потягне за собою і внутрішньополітичні наслідки для України. Адже до цього часу не було подібних обмежень проти українців, які б пояснювались такою мотивацією.

Паралельно це матиме великі репутаційні наслідки для самих підсанкційних осіб. Мова йде не тільки про фізичний доступ на територію Сполучених Штатів та економічну діяльність там. Обмеження також за замовчуванням стосуватимуться третіх країн, які підтримують партнерські стосунки з США. Наприклад, європейський держав та Тихоокеанського басейну.

Окрім семи осіб, ще санкції наклали на чотири сайти, які позиціонували себе як засоби масової інформації. Їх домени внесені у відповідні реєстри. Навіть соціальні мережі, наприклад Фейсбук, блокуватимуть їх перегляд.

Як це вплине на Україну?

- Поки рано займати якусь офіційну позицію щодо цього на міжнародній арені. Це занадто дрібна історія у масштабах держави. Але вона спричинить низку репутаційних ризиків і втрат для української влади. Адже Олександр Дубінський, який потрапив у санкційний список, є депутатом від правлячої партії "Слуга народу". Тож ця історія б'є рикошетом по керівництву політичної сили та самому президенту Володимиру Зеленському. Адже він стверджував, що людей у "Слугу народу" набирали якісно. Тож це потребуватиме неформальних кроків дистанціювання від Дубінського та його скандальної репутації. У першу чергу мова йде про консультації та розмови з американськими партнерами та роз'яснення ситуації для них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітолій закриють для публіки на час інавгурації Байдена

Цілком вірогідно, що цей скандал не вичерпається санкційним списком у сім осіб. У разі ескалації напруження влада буде вимушена виступити вже у публічному полі. Засудити діяльність Олександра Дубінського та підкреслити, що партія "Слуга народу" не несе відповідальність за його вчинки.

Ця історія може стати каменем спотикання у двосторонніх відносина США та України

Як далі розвиватимуться події?

- Джозеф Байден тільки приходить до влади. Тож ці санкції можуть бути початком більш масштабних протидії російському втручанню у внітрішню політику Сполучених Штатів. Очевидно розслідування цього втручання досі триває. Санкційний список може поповнитись людьми, що діють проти американської демократії в інтересах Росії. Зокрема і серед українських громадян та політиків.

Ця історія може стати каменем спотикання у двосторонніх відносина США та України. Представники Вашингтону можуть акцентувати увагу на цьому, говорячи про недостатню професійність наших спецслужб. Мовляв, не можуть або не хочуть виявляти потенційно небезпечні активності з боку чиновників та політиків. Це може стати негативним тлом для подальшої розвідувальної та військової співпраці нашої країни та США.

Також є ще один момент - не тільки Україна потребує підтримки з боку Сполучених Штатів. За фокус уваги Вашингтону "змагаються" багато країн. Саме вони також можуть використовувати цю неприємну історію, щоб переконати американську владу зменшити підтримку Україні. Та самим претендувати на неї.

Дубінський заявляє, що буде юридично боротись проти цього рішення американського уряду. Має шанс?

- Не знаю випадків, коли санкції могли б бути скасовані з ініціативи підсанкційних осіб. Навряд це можливо. Рішення про обмеження було прийняте з політико-правових мотивів. Його джерелом є не судова вертикаль, а Міністерство фінансів Сполучених Штатів. Тож їх скасувати може тільки той, хто запровадив.

Ці санкції - ініціатива республіканців на чолі з Майком Пенсом. Вони завжди були критично налаштовані щодо Росії, на відміну від президента Трампа. Маргіналізація його впливу на внутрішнє життя Америки на фоні останніх подій у Капітолії призвела до того, що Республіканська партія намагається дистанціюватись від Трампа. Своїми діями вони підкреслюють, що засуджують російське втручання та саботаж державних інституції США. Захищають себе від закидів та звинувачень у проросійськості, тінь яких на партію міг накинути Трамп своєю діяльністю.

У команді Байдена домінує думка, що Росія остаточно довела свою недоговороздатність

Під час передвиборчої кампанії Байден називав Росію головною загрозою для Америки. Як він буде діяти після остаточного приходу до влади?

- Джозеф Байден навряд буде провадити настільки жорстку політику щодо РФ, як очікують у нас. Є питання щодо ракет середньої та малої дальності. Сполучені Штати та Росія тут зацікавлені у тому, щоб досягти домовленості. Вашингтон у контексті цих перемовин стоїть на позиції сили. Тож тут контакти між Америкою та Російською Федерацією можуть пожвавитись. В усіх інших аспектах США Байдена навряд налаштовані на активізацію відносин з Кремлем. Там домінує думка, що Росія остаточно довела свою недоговороздатність. Тому Сполучені Штати більше будуть концентруватись на підтримці країн-регіональних лідерів, які сьогодні потерпають від агресивною політики РФ. Україна у цьому списку на перших місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст розповів, що означають американські санкції для нардепа з партії Зеленського

У чому наші стосунки зі Сполученими Штатами можуть покращитись?

- Можемо розраховувати на посилення політичної, дипломатичної підтримки. Байден неодноразово був в Україні. Також може покращитись співробітництво у військовій та оборонній сферах. Дещо може збільшитись фінансова допомога від США. Поряд із цим збільшенням підтримки будуть збільшуватись вимоги з боку Америки до української влади. Пройшовши через американські вибори 2020 року, Україні вдалось зберегти двопартійну та інституційну підтримку з боку США.

Які нові вимоги адміністрація Байдена може поставити перед Києвом?

- Мова про незалежний розвиток демократичних інституцій. Реформування оборонного, безпекового сектору. Та мінімізацію олігархійних і проросійських впливів на політичне та економічне життя держави. Останній аспект не втрачає своєї актуальності.

На місцевих виборах проросійські сили не отримали домінуючих позицій

З огляду на конституційну кризу, що почалась у кінці минулого року, та регрес антикорупційних реформ, Україна може відповідати цим вимогам зараз?

- За спільних зусиль влади - так. Ми досі перебуваємо на шляху реформ. Стикаємось з труднощами, щось може пригальмовуватись, але у загальному рухаємось вперед у напрямку європеїзації України. Криза, інституційна слабкість, посилені на фоні цього безпекові загрози ускладнюють цей рух. Але усі важелі впливу на життя країни перебувають у руках української влади та суспільства. Не дивлячись на всі проблеми, монобільшість існує, уряд, сформований нею, продовжує працювати. Президент контролює свій офіс. На місцевих виборах проросійські сили не отримали домінуючих позицій. Регіональні політичні монополії розмились локальними проєктами. Тож погіршення одних умов компенсується для нас покращенням інших.

19 травня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка. За словами Деркача, записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов нібито робив особисто Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон посилить тиск на російських агентів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі