неділя, 12 липня 2020 17:36

"Варто замовити незалежну експертизу": юрист розповів, як діяти жертвам катастрофи

"Варто замовити незалежну експертизу": юрист розповів, як діяти жертвам катастрофи
Жертви катастрофи мають право отримати компенсацію у розмірі завданого збитку Фото: ДСНС

21 червня в одній із багатоповерхівок на Позняках стався потужний вибух. Внаслідок цього зруйнувалось декілька поверхів будинку.

Кількість постраждалих від аварій пов'язаних із використанням побутового газу в Україні щороку сягає більше сотні. Так, у 2017-му загинуло 52 особи, 114 отримали поранення. У 2018-му 79 і 35 відповідно.

Найперше потрібно викликати ДСНС

Після катастрофи відповідна служба встановлює причину інциденту. Остаточне та офіційне рішення вона надає до двох місяців. Паралельно можна звернутися до газової служби, житлово-експлуатаційної контори чи об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, залежно куди потерпілі належать.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух у будинку на Позняках: головну версію поставили під сумнів

Сільська чи міська рада не несуть ніякої відповідальності

За законом відшкодовувати збитки потерпілим у катастрофі має житлово-експлуатаційна організація або газова служба, в залежності від того, з чиєї вини трапився інцидент.

Всі заяви необхідно подавати виключно у письмовому вигляді

"Після того, як визначать винуватця, можна висувати йому претензії. Робити це все потрібно на папері та виключити будь-які усні форми, - говорить адвокат, директор юридичної компаній "Домправо" Володимир Клим. - До речі, саме цей підприємець чи компанія з вини якої трапилась катастрофа повинні відновлювати зруйноване житло".

Жертви отримують компенсацію у розмірі завданого збитку

"Наприклад, якщо катастрофа повністю зруйнувала квартиру, тоді потерпілим повинні віддати її повну ринкову вартість, - додає Клим. - Також жертвам можуть запропонувати нове житло рівнозначне сумі їхнього попереднього помешкання. Відшкодувати повинні й кошти за майно, яке знаходилося в приміщенні, яке постраждало внаслідок катастрофи".

За можливості варто замовити незалежну експертизу

В майбутньому заключення непричетного до справи експерта значно допоможе під час компенсації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух на Позняках: постраждалі отримають кошти на ремонт

"Завдяки послугам спеціаліста з оцінки майна винуватцям інциденту не вдасться занизити розмір компенсації, - каже адвокат. - Відповідну людину можна знайти в Інституті судових експертиз".

Процедуру відшкодування можуть затягнути на 2-3 роки

"Часто такі справи доходять до суду і вже завдяки виграній справі потерпілі отримують свої компенсації, - розповідає директор юридичної компаній "Домправо". - В таких ситуаціях раджу одразу ж подавати до відповідного органу правосуддя на конкретного винуватця катастрофи.

Рішення кому давати нові квартири приймають депутати міської чи сільської ради

Наразі немає ніякого законодавчого принципа, за яким відбирають постраждалих від катастрофи сімей, які мають таке право.

"В першу чергу все ж дають тим родинам, які до цього вже були на обліку з розширення житлової площі, - додає Володимир Клим. - Наприклад, сім'ям, яких в однокімнатній квартирі живе п'ять осіб і вони вже не один рік стоять на черзі в адміністрації і чекають на нове приміщення".

Родичі загиблих від катастрофи одержать менше, ніж сім'ї атовців

"Родини військових, які помирають під час Антитерористичної операція на сході України в середньому отримують від 600 до 800 тисяч гривень, - каже Клим. - Таким чином, за жертви вибухів однозначно не дадуть більшу суму".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух на Позняках: під завалами знайшли живу кішку

Найпростіше убезпечитися від пошкодження житла - застрахувати його

Якщо людина перебуває в об'єднанні власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, то їй варто регулярно нагадувати сусідам, щоб вони дотримувалися основних правил безпеки.

"Якщо будинок обслуговує житлово-експлуатаційна контора або керуюча компанія, тоді можна зібрати підписи від інших мешканців будинку та написати звернення, щоб в них проводилась регулярна перевірка газових та інших систем", - говорить Клим.

Вибух у шостому під'їзді 10-поверхівки на вул. Соломії Крушельницької, 1/5 стався 21 червня о 10:07. П'ятеро людей загинули, стільки ж опинилися у лікарні. 16 квартир із четвертого по восьмий поверх зруйновані, упали перекриття. Без житла лишилися 125 мешканців. Причину вибуху поки з'ясовують. Утім, правоохоронці вже порушили кримінальне провадження за статтею "порушення правил безпеки при поводженні з газом".

Зараз ви читаєте новину «"Варто замовити незалежну експертизу": юрист розповів, як діяти жертвам катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі