середа, 30 січня 2008 14:59

Вакцину від грипу вводитимуть без уколів

Південнокорейські учені запропонували відмовитися від традиційних ін"єкцій вакцини проти грипу, замінивши їх її прийомом під язик. Проведені ними експерименти на тваринах показали, що цей метод введення вакцини не тільки позбавлений неприємних побічних дій, але і перевершує традиційні уколи по ефективності.

Учені з Національного університету Сеула вводили мишам під язик живі і убиті вакцини проти грипу. Після декількох тижнів тваринам давали вдихати потенційно смертельні концентрації вірусу грипу.

За словами керівника дослідження Сесила Черкинськи, всі миші виявилися захищені проти вірусу. Більш того, введена під язик вакцина стимулювала не тільки загальний імунітет (викликала утворення захисних антитіл в крові) як ін"єкційні вакцини, але також надавала місцеву захисну дію (приводила до утворення антитіл в дихальних шляхах). Останнє особливо важливе для профілактики захворювання на найраніших стадіях, оскільки віруси грипу проникають в організм саме через дихальні шляхи, підкреслив Черкинськи.

Введення вакцини під язик позбавляє від необхідності хворобливих ін"єкцій, і захищає від таких ускладнень як запалення на місці уколу. Крім того, цей метод дозволяє проводити імунізацію більшому числу людей, особливо у видалених областях, і не вимагає обов"язкової присутності фахівця-медика, повідомляє журнал Proceedings ofthe NationalAcademy ofSciences.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину від грипу вводитимуть без уколів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі