субота, 24 травня 2008 12:18

Вакцину проти кору та краснухи поставили в Україну на прохання МОЗ

Проблемну вакцину проти кору та краснухи до України поставив Дитячий Фонд Організації Об"єднаних Націй (ЮНІСЕФ) на прохання Міністерства охорони здоров"я України. Саме МОЗ ухвалювало рішення про закупівлю незареєстрованої в Україні вакцини, повідомляє "Дзеркала тижня".

Листи першого заступника міністра охорони здоров"я, головного державного санітарного лікаря України в 2007 році Сергія Бережнова, адресовані представникові ЮНІСЕФ в Україні Джеремі Хартлі, підтверджують роль МОЗ в ухваленні рішення про вибір вакцини.

Згідно з одним із листів, на початку квітня 2007 року МОЗ України проінформував ЮНІСЕФ про необхідність закупівлі до 8 мільйонів доз комбінованої вакцини проти кору та краснухи. "Якщо закуплена вакцина не буде зареєстрована в Україні, Міністерство охорони здоров"я України може оформити поставку вакцини як разової гуманітарної допомоги", — наголошується в документі.

Другим листом в серпні 2007 року МОЗ повідомив ЮНІСЕФ, що "фахівці Центру імунобіологічних препаратів провели експертизу документів, необхідних для проведення кампанії вакциною проти кору та краснухи виробництва Serum Institute of India Ltd... і зробили висновок, що цю вакцину можна застосовувати для проведення кампанії додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні".

Згідно з документом, експертизу пройшли: сертифікат реєстрації в Індії, дозвіл на експорт вакцини, інструкція про її медичне застосування, а також інформація щодо надання протоколів контролю якості серій вакцин проти кору та краснухи.

У цьому ж листі МОЗ підтвердило "замовлення для проведення кампанії додаткової імунізації проти кору та краснухи через ЮНІСЕФ комбінованої вакцини проти кору та краснухи виробництва Індійського Інституту Сироваток".

Ніяких документальних підтверджень того, що індійська вакцина пройшла лабораторні перевірки в Україні, досі не виявлено.

Тим часом, за даними МОЗ, на стаціонарному лікуванні з підозрою на поствакцинальні реакції знаходяться вже 74 особи, серед них 58 дітей. МОЗ також продовжує розслідування обставин смерті 17-річного хлопця з Краматорська, стан здоров"я якого погіршився після вакцинації.

Представники ВООЗ і ЮНІСЕФ стверджують, що смертельний випадок і госпіталізація десятків українських підлітків не пов"язані з вакцинацією від кору і краснухи. Вакциновані діти хворіють через масову паніку.

Нагадаємо, 12 травня в Краматорську після щеплення проти кору і краснухи помер 17-річний школяр. Близько 90 людей після щеплень було госпіталізовано, на даний момент більшість з них вже виписали.

19 травня МОЗ припинило кампанію масової імунізації молоді проти кору і краснухи, в рамках якої мали прищепити близько 9 мільйонів українців у віці від 16 до 29 років, і вилучило вакцину з обігу.

Тим часом ВООЗ і ЮНІСЕФ вже висловили незадоволеність припиненням вакцинації.

21 травня міністр охорони здоров"я Василь Князевич повідомив, що ініціює проведення міжнародної експертизи за наслідками вакцинації від кору і краснухи, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину проти кору та краснухи поставили в Україну на прохання МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі