пʼятниця, 14 вересня 2018 14:36

В УПЦ КП розповіли, кому належать лаври

В УПЦ КП розповіли, кому належать лаври
Ще на початку 2000-х років вирішили , що передадуть лаври у власність держави як заповідники. Фото:narodna-pravda.ua

Прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) заявив, що лаври після отримання автокефальної церкви в Україні залишаться у власності держави.

Ще на початку 2000-х вирішили , що передадуть лаври у власність держави як заповідники. Тепер права на них передали до Міністерства культури, - пише "Українська правда".

"В Україні немає жодного храму Московського патріархату. Жодного квадратного міліметра власності Московського патріархату або Української православної церкви, як вони себе називають, немає. І Київського патріархату немає. І католицької церкви", - заявив архієпископ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коли тебе б'ють, ти міцнієш" - митрополит Драбинко розповів, чому віряни будуть переходити до помісної церкви

Він пояснив, що подібне відбувається з простої причини – українське законодавство визнає таке право тільки за релігійними громадами, парафіями, монастирями, братствами, місіями, керівними церквами, а не за церквою в цілому.

"Церква в цілому не має статусу юридичної особи... Всі майнові права на церкву можна класифікувати за 3 категоріями: право власності, право користування та право оренди. Лаври не є винятком. Всі лаври є державною власністю", - додав священнослужитель.

Найближче засідання cиноду Константинопольського паріархату відбудеться 9-11 жовтня. Від нього очікують 2 рішення - канонічна реабілітація патріарха Філарета і рішення про надання томосу.

Зараз ви читаєте новину «В УПЦ КП розповіли, кому належать лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі