пʼятниця, 27 серпня 2010 14:14

В українській школі знайшли мамонта часів палеоліту (ФОТО)

 

У селі Оболоння Коропського району Чернігівської області під час копання ями для буріння свердловини у приміщенні кочегарки місцевої школи на глибині 1,5 метрів було знайдено кістки та бивень мамонта часів палеоліту.

Спочатку на місце знахідки прибули співробітники Мезинського національного природного парку. Пізніше до села приїхали фахівці Інституту археології Національної академії наук України на чолі з молодшим науковим співробітником відділу археології Кам"яного віку Дмитром Ступаком.

За його словами, виявлені кістки тварини датуються верхнім палеолітом, їхній вік сягає 13-15 тисяч років.

Найбільш унікальна знахідка – бивень, на ньому є різьблення. Його довжина 55 сантиметрів, діаметр — 5.5.

Знахідки планують передати до Музею археології НАН України, а на місці їх виявлення наступного року - провести археологічні розкопки.

Знайшли залишки мамонта випадково.

"Хотіли зробити свердловину для води. Саме так і наштовхнулися на кістки мамонта. І коли вони почали піднімати ці кістки мамонта, вони і знайшли цей бивень. Ми знайшли культурний шар. Тобто, це горизонт, де жили люди. Потім ми знайшли кремній і кварцит, тобто, знаряддя, які давні люди робили. Ми знайшли різці – знаряддя, якими вони цей самий бивень і різали", - розповів Д.Ступак.

Науковці здивовані тим, як добре зберігся і бивень, й інші кістки мамонта. Припускають, що сталося це завдяки специфічному ґрунту. Знайдений бивень, по тому, як його відкопали, кілька днів пролежав без спеціальної обробки. Як правило, пояснив ще один учасник розкопок Денис Прядко, кістка вже мала б розсипатись.

"Чудова збереженість кісток. Цей бивень ми обробили клеєм ПВА, щоб він не розпався", - зазначив він.

Розшифрувати позначки на бивні науковці поки не можуть.

Дмитро Ступак припускає, що мамонт, якому належав бивень, був зовсім молодим, і древні люди його вполювали. Про це свідчить і наявність різноманітних ліній та насічок на бивні, адже різати по молодій кістці було значно легше.

Що ж саме зображено на бивні, науковці поки що точно сказати не можуть.

Один із малюнків, за словами Дмитра Ступака, нагадує стіну в оселі древньої людини, викладену щелепами мамонта.

Вона робилась так: одна щелепа вкладалася в другу, потім у третю, і так викладалась стіна. І подібний на це малюнок є і на знайденому бивні.

Науковці припускають, що бивень був культовою річчю.

Минулого року сумські водолази знайшли кістку мамонта. Історичну знахідку підняли з 4-метрової глибини річки Псел в урочищі Зелений Гай, що в передмісті обласного центру.

УНІАН, BBC

Зараз ви читаєте новину «В українській школі знайшли мамонта часів палеоліту (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі