пʼятниця, 11 квітня 2008 10:31

В Україні знайшли унікальну стародавню ікону

Унікальну стародавню ікону "Богородиця з Ісусом", одну із найстаровинніших в Україні, уперше винесли на світ Божий після реставрації у Львові.

Експерти з іконопису зійшлися на думці, що їй як мінімум шість століть. Твір мистецтва випадково виявили рік тому у підвалах львівського музею історії релігії при Домініканському соборі, де вона припадала пилом у фондах більше трьох десятків років. Через товстий шар пізніших нашарувань працівники музею довго були впевнені, що полотно не становить ніякої цінності доти, доки реставратори не просвітили його рентгеном і не дійшли висновку, що знахідка сенсаційна.

"Під примітивною сучасною мазаниною виявився шедевр XV сторіччя. Схоже, що ікона була чудотворною й, мабуть, зцілювала, - припускає художник-реставратор Петро Скоп. - Справа в тому, що разом з іконою ми знайшли фрагменти срібних позолочених медальйонів (їх називають воти). До XVI сторіччя існувала традиція вішати їх на ікону в якості подяки за зцілення. Пізніше люди стали приносити срібні й бронзові серця, руки, ноги (в залежності від того, яка частина тіла вилікувалася після молитви)".

Ікона потрапила до музею в 1975 році - її привезли з якоїсь церкви з-під Львова. На думку мистецтвознавців, полотно належить пензлю західноукраїнського художника першої половини XV століття. Про такий древній вік ікони, за словами експертів, свідчать манера живопису й геометричні елементи. "А саме стиль виконання образу Богородиці, її одягу", - пояснює викладач Національної академії мистецтв Галина Скоп. Реставратори зняли п"ять грубих більш пізніх нашарувань, перш ніж побачили первинний малюнок.

"Те, що вона належить до першої половини XV сторіччя, сумнівів немає, - стверджує керівник Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України, авторитетний експерт з іконопису Мирослав Откович. - Про це свідчить характер малюнка, композиції, технологічні особливості фарби, левкасу й колористика. Образ Богородиці просвітлений, пізніше іконописці виконували його не такими яскравими кольорами. Не виключаю, що це навіть кінець XIV ст. Щоб більш точно встановити вік, потрібно детальніше досліджувати ікону. Це одна із найстародавніших, найдивовижніших ікон в Україні, які я коли-небудь бачив". Найстародавніша ікона України датована другою половиною XI сторіччя - це Холмська Богородиця, що зберігається у Луцько-Волинській єпархії УПЦ КП. За словами мистецтвознавця Олени Романюк, страховики оцінили її в кілька мільйонів доларів, повідомляє 4post.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «В Україні знайшли унікальну стародавню ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі