вівторок, 21 грудня 2010 11:55

В Україні згнив мільйон тонн кукурудзи через квоти на експорт

В Україні згнив мільйон тонн кукурудзи через квоти на експорт

Через обмеження на експорт зерна і переповнених елеваторів, аграрії змушені були припинити прибирання кукурудзи. 1 млн. тонн з 12-мільйонного врожаю кукурудзи залишилися в полі

Таку оцінку втрат дав президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

"За останні 3 місяці (з моменту введення квотування експорту зерна. - ред.) Обсяг зіпсованої кукурудзи досяг 1 млн. тонн. Вона лежить зіпсована, ми її утилізуємо, тому що немає можливості експортувати" - сказав він.

Через невеликі обсяги квот, а також неоперативного їх розподілу на ринку сформувався дефіцит потужностей зі зберігання зернових.

Кукурудза, прибирання якої починається в останню чергу, опинилася в найбільш важкому становищі, оскільки до моменту її збору елеватори вже були зайняті. Ситуацію ускладнювало те, що врожай кукурудзи в поточному році виявився найвищим за всі роки незалежності Україна і склав більше 12 млн. тонн.

Причина, по якій уряд обмежив експорт зернових, - необхідність стримувати ціни на внутрішньому ринку.

"Якщо ми відкриємо експорт, то ціна на кукурудзу підніметься на 30%, на пшеницю - на 25%, а це може стимулювати ціни на хліб, молоко і м'ясо", - пояснив Козаченко.

Мінекономіки та Мінагрополітики наполягли на необхідності обмежень. Два тижні тому уряд продовжив обмеження експорт зерна ще на кілька місяців - до квітня 2011, збільшивши квоту на 1,5 млн. тонн (тепер загальний її обсяг становить 4,2 млн. тонн). Додатково вирішено дозволити вивезення 500 тис. тонн пшениці та 1 млн. тонн кукурудзи.

За матеріалами Дело

Зараз ви читаєте новину «В Україні згнив мільйон тонн кукурудзи через квоти на експорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі