вівторок, 06 травня 2008 09:57

В Україні збільшився розрив доходів між заможними і бідними

В Україні збільшився розрив доходів між заможними і бідними
За останні роки в Україні істотно збільшився розрив доходів між заможними і бідними верствами населення. За офіційними даними, українські багатії заробляють в 9 разів більше своїх бідних співвітчизників. Але експерти підозрюють, що ця оцінка занижена, оскільки дохід "повз касу" - вельми поширена в Україні практика, зазначає видання "Дело".

"Зрозуміло одне: розшарування суспільства тільки збільшується", - говорить завідувачка відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки і прогнозування НАН України Ольга Балакирева.

Так, за даними Держкомстату, в 1999 році витрати близько 90% громадян не перевищували 240 гривень на місяць, сьогодні таких родин лише 9,6%. Проте й минулого року половина українських родин витрачала на життя не більше 480 гривень на людину на місяць. У Держкомстаті поки не можуть підрахувати, скільки українців отримують солідні доходи.

Зазначимо, що за даними Держкомстату, опублікованими в жовтні 2007 року, 84,5% громадян України вважають себе бідними. Така суб"єктивна бідність набагато небезпечніша, ніж об"єктивна, заснована на офіційних даних, затверджує директор Інституту демографії і соціальних досліджень, член-кореспондент НАН України Ела Лібанова.

Вона вважає, в такій ситуації винна політична і економічна еліта. "Економічна еліта всіляко демонструє свій добробут, не розуміючи, що її поведінка провокує, тисне на мізки середньої людини. Що я маю на увазі? Україна посідає в Європі третє місце з кінця за ВВП на душу населення, але при цьому за кількістю продажів дорогих автомобілів ми в першій європейській п"ятірці", - говорить експерт.

Однак відомо, що ще в 2006 році майже 30% населення України проживали за межею бідності. Українці в середньому витрачають на продукти харчування більше половини свого заробітку - при цьому, згідно з європейськими нормами, забезпеченими можна вважати громадян, які витрачають на їжу менше 20% свого місячного бюджету.

А зараз, коли рівень інфляції б"є всі можливі рекорди, бідні верстви населення вимушені "проїдати" близько 70% своїх доходів.

Граничною позначкою в градації рівня витрат вітчизняних домогосподарств залишається сума, що перевищує 720 гривень на людину. Такими можливостями можуть похвалитися не більше 20% українських родин.

Основою суспільства традиційно вважається середній клас, але в Україні "середняків" дуже мало. Соціологи пояснюють, що в середній клас входять люди забезпечені, освічені, такі, що мають можливість робити заощадження або інвестиції. В Україні їх відсоток дуже незначний - близько 10-15%. Для порівняння, в США цей показник коливається від 60 до 65%. У Росії, за оцінками експертів, за останні роки середній клас виріс до 30%.

Найбідніші росіяни заробляють в 17 разів менше, ніж російські багатії. Про це свідчать дані Росстату. Експерти зазначають, що ця цифра стала рекордною за останні три роки. Адже ще в 2005 році розрив у доходах складав 14,9 рази. Фактично у 10% найбільш забезпечених громадян середній дохід складає більше 1,6 тисяч доларів на місяць, в той же час 10% бідняків примудрилися витрачати лише 100 доларів на місяць - майже вполовину менше прожиткового мінімуму в країні.

За даними ООН, у благополучних балтійських країнах - Естонії, Литві - різниця в доходах складає 10 разів. У Білорусі, де нажити багатство складно, лише 5-6 разів.

Найбільша соціальна різниця в Бразилії. "Верхівка" заробляє в 58 разів більше бідняків. Нездоланною прірвою розділені й аргентинці - 35 разів. У процвітаючій Великобританії розрив складає майже 14 разів. На острів переїздять з інших країн багато товстосумів, тому й відмінність між жителями така велика.

Найнижчим порогом може похвалитися Японія - найбагатші жителі країни всього в 4,5 рази багатші за своїх менш успішних співвітчизників. Вузька соціальна прірва і в скандинавських країнах - малозабезпечені шведи й норвежці лише в 6 разів бідніші за своїх багатіїв.

А ось американцям поки не вдається скоротити розрив між багатими і бідними - він продовжує стрімко збільшуватися і зараз складає 12-13 разів.

Якщо вірити статистиці, 1% найзаможніших американців отримують рекордні 21% сумарного доходу всіх платників податків США.

Минулого року цей показник був на 2% нижчим. За словами фахівців, востаннє така величезна нерівність спостерігалася в 20-х роках, напередодні Великої депресії. Ці дані ще більше розжарюють ситуацію і, можливо, сигналізують про наближення масштабної економічної кризи, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «В Україні збільшився розрив доходів між заможними і бідними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі