Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2008 16:27

В Україні зафіксоване різке падіння зарплат

Держкомстат зафіксував в серпні різке падіння реальних зарплат - на 2,8% в порівнянні з липнем. Найбільше зниження спостерігалося в промисловості, фінансовому секторі і сфері нерухомості. Це перші наслідки фінансової кризи, впевнені експерти. Тепер вони чекають погіршення ситуації. Втім, введення третього етапу єдиної тарифної сітки вже з 1 вересня може загальмувати зниження номінальних зарплат.

Вчора Держкомстат повідомив, що в серпні було зафіксовано нетрадиційно високе зниження як номінальної, так і реальної середньої заробітної плати. Якщо в липні середня зарплата українців складала 1930 грн, то в серпні вона була на 58 грн, або на 3%, менше - 1872 грн. Зниження зарплат в серпні - сезонне явище, пов"язане з періодом масових відпусток, але цього року вперше за останні кілька років зарплата останнього літнього місяця опинилася навіть нижче за рівень червня (1883 грн). Такого не було з 2002 року, коли Держкомстат почав публікацію щомісячних даних про середню зарплату. Крім того, найбільшим з 2002 року виявилося зниження реальної середньої зарплати - 2,8% з урахуванням зміни споживчих цін (у серпні вони впали на 0,1%). У минулі роки зниження реальної зарплати складало від 0,4% в 2003 році до 2,2% в 2007 році.

Найбільше зниження середньої номінальної заробітної плати зафіксоване в промисловості: у металургії зарплати впали на 97 грн, або 3,85%, в хімічній галузі - на 55 грн, або 2,59%, в машинобудуванні - на 29 грн, або 1,53%. Істотне зниження середніх зарплат відбулося також в сферах операцій з нерухомістю (на 25 грн, або 1,18%) і фінансової діяльності (на 83 грн, або 2,15%). Тому експерти солідарні в оцінці головних причин зменшення зарплат, називаючи серед них кризу ліквідності і падіння об"єму промислового виробництва (у серпні - на 0,5%). "Крім традиційного серпневого зниження зарплат після відпускного липня в нинішньому році ситуацію посилило падіння об"єму промислового виробництва, зафіксоване за підсумками серпня", - упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

До зниження зарплат в промисловій сфері призвело скорочення об"ємів виробництва. "Зараз металургія вступила в смугу якщо не кризи, то труднощів", - запевняє заступник директора з кадрів і соціальних питань "Запорожсталі" Олег Мороз. За його словами, в серпні виробництво знизилося на 10%.

Також на показниках галузі позначилася криза в світовій економіці. "У нас падають експортні ціни, також падає попит на метали. Крім того, значні політичні, регіональні ризики і світова фінансова криза відлякали інвесторів", - зазначив виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень "CASE-Украина" Дмитро Боярчук.

Найзначніше зарплати знизилися у сфері освіти. Кожен з педагогів недоотримав майже по 300 гривень. Тут, за словами аналітиків, зіграв велику роль сезонний чинник.

Не дивлячись на такі негативні результати, експерти чекають зростання номінальних зарплат вже за підсумками звітності вересня. "Хороший урожай збільшить доходи в сільському господарстві і пов"язаній з ним харчовій промисловості", - прогнозує аналітик дослідницької компанії Gainsfort Research Євгенія Ахтирко. Вже в серпні, за даними Держкомстату, було зафіксовано зростання зарплат в сільському господарстві (на 25 грн, або 2,01%), харчовій промисловості (на 25 грн, або 1,45%).

Підтримати зростання номінальних зарплат може і перенесення введення третього етапу єдиної тарифної сітки з 1 листопада на 1 вересня, на що направлять 1,14 млрд грн. "Не дивлячись на те що ситуація в проблемних галузях не покращає, введення третього етапу єдиної тарифної сітки приведе до перегляду всіх соціальних виплат, що позитивно вплине на загальну динаміку зростання зарплат", - вважає Юрчишин.

Нагадаємо, 15 серпня Державний комітет статистики оприлюднив офіційні зарплати українців за червень. Згідно статистики, найвищі зарплати отримують фінансисти, авіатори і держслужбовці. Найнижчий рівень - у працівників рибних господарств, в сільському господарстві і готельно-ресторанному бізнесі.

Тільки 4 з 100 українців заробляють більше 5 тисяч гривень в місяць. В той же час зарплата кожного третього не перевищує тисячі гривень, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «В Україні зафіксоване різке падіння зарплат ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути