понеділок, 18 жовтня 2010 19:37

В Україні введуть нове маркування мобільних телефонів

В Україні введуть нове маркування мобільних телефонів

Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) затвердила зміни до порядку ввезення в Україну радіоелектронних засобів, що передбачають використання контрольних марок для позначення легально ввезених мобільних телефонів.

Як наголошується в рішенні регулятора №465 від 14 жовтня, ДП "Український державний центр радіочастот" (УДЦР) повинен почати видавати імпортерам контрольні марки через місяць після набрання рішенням чинності.

Зміни до порядку реалізації радіоелектронних засобів, затверджені іншим рішенням комісії, передбачають вільну реалізацію немаркованих телефонів протягом трьох місяців після набрання чинності рішення.

Через два місяці після вступу рішення в силу продавці телефонів можуть звернутися в УДЦР для отримання контрольних марок на телефони, які залишилися в реалізації.

Як пояснив директор УДЦР Павло Слободянюк, остаточно зазначені зміни повинен затвердити Кабінет міністрів. "Рішення прийме уряд і він визначить терміни початку реалізації, то, скільки часу піде на підготовку. Може три, може чотири місяці", - зазначив він.

Як повідомлялося, НКРЗ вже вводила додаткове маркування імпортованих РЕЗ в 2007 році, для захисту ринку від ввезення неякісних терміналів. Український державний центр радіочастот (УДЦР) в кінці січня 2008 року почав видачу облікових марок для такого позначення. З 7 червня 2008 року всі мобільні телефони повинні мати на упаковці облікову марку, а Міністерство внутрішніх справ наділялося повноваженнями для перевірок роздрібних мереж на предмет виявлення контрабанди.

Однак введення додаткового маркування викликало серйозний опір з боку роздрібного ринку. Як супротивники ідеї активно виступало декілька виробників і торговельних мереж. У результаті дискусій було ухвалено рішення про поступовий перехід до авторизованих терміналів в Україну і скасування додаткового маркування.

На початку червня 2008 року НКРЗ призупинила контроль над дотриманням норми про введення Додмаркування, а у вересні рішення про її запровадження було скасовано.

Натомість НКРЗ розробила систему контролю ввезення РЕЗ на основі бази даних IMEI-кодів, створеної УДЦР.

Прийнятий у березні 2009 року порядок передбачав на першому етапі внесення до бази всіх легально ввезених в Україну телефонів.

На другому етапі в систему були внесені як легально ввезені IMEI-коди всіх пристроїв, що працюють в мережах операторів на той момент.

Після цього УДЦР, оперативно одержуючи дані від операторів про коди пристроїв, що працюють у мережах, повинен був звіряти їх зі своєю базою даної легально ввезених пристроїв, визначати невідповідності й формувати список т.зв. "Сірих пристроїв", а потім передавати його мобільним операторам.

Оператори, в свою чергу, повинні були інформувати абонентів про те, що їх телефони знаходяться в "сірому" списку, і якщо ті не зареєстрували влаштування у встановленому порядку, відключити їх через три місяці після попередження від послуг зв'язку.

Однак і ця ініціатива була саботована, на цей раз мобільними операторами, які називали систему складною і вимагали того ж додаткових витрат на встановлення обладнання.

Передавши ще в листопаді 2009 року операторам перші списки "сірих" телефонів, УДЦР до цих пір не дочекався розсилки попереджень і відключень власників контрабанди.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «В Україні введуть нове маркування мобільних телефонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі