четвер, 24 жовтня 2019 08:14

В Україні визначили міста з найбруднішим повітрям

В Україні визначили міста з найбруднішим повітрям
В Україні проведуть масові вимірювання забруднення повітря. Фото - Погляд

В Україні проведуть масові вимірювання забруднення повітря. Це викликано панікою через повідомлення про нібито значне забруднення.

Насправді ж показники нинішніх вимірювань аномалій не фіксують. Про це йшлося на екстреній нараді Міністерства енергетики та захисту довкілля, Укргідрометцентру, Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної геофізичної обсерваторії.

За даними від Укргідромедцентру, концентрації оксиду вуглецю в період від 15 до 21 жовтня в атмосферному повітрі більшості міст України залишались у звичних параметрах. Джерелом забруднювальних речовин є переважно автомобільний транспорт, а у великих промислових містах – викиди підприємств.

В Укргідрометцентрі та ДСНС запевняють, що стан повітря в Україні перебуває в межах, притаманних на цю пору року. Тобто, підстав для хвилювання про значні додаткові джерела забруднення повітря немає. Водночас було зафіксовано перевищення викидів за деякими забруднювальними речовинами в усіх промислових містах України, зокрема Маріуполі, Дніпрі, Кам'янському, Запоріжжі та інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метеорологи пояснили, що відбувається з повітрям над Україною

Держекоінспекція спільно зі спеціалістами санітарно-гігієнічної хімічної лабораторії Київського міського лабораторного центру МОЗ України провели лабораторні дослідження забруднювальних речовин у приземному шарі атмосферного повітря Києва. 23 жовтня дослідили концентрацію за п'ятьма показниками - вуглецю оксиду, азоту діоксиду, сірчистого ангідриду, сірководню та аміаку. Варто зазначити, що норма індексу забруднення повітря становить 5,0 мг/м3. Тобто на Русанівській набережній немає перевищення за оксидом вуглецю. Показники азоту діоксину та сірчистого ангідриду теж у нормі. Аналогічна ситуація і на Одеській площі та вулиці Заболотного. Біля Великої кільцевої дороги теж показники в нормі.

Водночас центральна геофізична обсерваторія імені Срезневського зафіксувала перевищення середньодобової концентрації СО на Деміївській площі у Києві – 3,5 мг/м3. Це пов'язано з активним трафіком автомобілів на локації. Також там були зафіксовані перевищення середньодобових концентрацій формальдегіду.

За підсумками наради міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель доручив привести українські показники до європейського формату, аби мати змогу порівнювати якість повітря в Україні та інших країнах. Це займе певний час, адже потрібно переналаштовувати системи. На сучасну ж систему моніторингу коштів не закладено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну накрила хмара чадного газу

Також ще раз масово перевірять стан забруднення повітря – спільно із незалежними лабораторіями.

Планують модернізувати систему моніторингу та переведення його в онлайн. У Міністерстві додали, що у модернізацію державної системи моніторингу повітря кошти не вкладалися роками. Нині показники забираються Державною гідрометеорологічною службою України в двох режимах: у повному - відбір проб здійснюється чотири рази на добу 6 днів на тиждень, неповному - коли відбір проб здійснюється двічі на добу.

Забруднення повітря на проспекті Науки в Києві оцінюються в 175 одиниць. Це перевищує показники Пекіна на 15 позначок.

Зараз ви читаєте новину «В Україні визначили міста з найбруднішим повітрям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі