середа, 08 травня 2019 08:26

В Україні сьогодні День пам'яті та примирення

Автор: УНН
 

Україна та світ сьогодні відзначають День пам'яті та примирення на честь жертв Другої світової війни 1939-1945-х.

Саме 8 травня 1945-го набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. Документ антигітлерівська коаліція підписала 7 травня у французькому Реймсі. Наступного дня його ратифікували в Берліні.

Із 2005 року 8 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам'яті та примирення, присвячений жертвам Другої світової війни. Офіційне свято перемоги над нацизмом відзначається у Європі 8 травня.

В Україні 2014-го вперше в історії офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили 2 дні — 8 і 9 травня. День пам'яті та примирення встановлений указом президента Порошенка 2015-го з нагоди 70-ї річниці завершення Другої світової війни.

Автор: uc.od.ua
 

8 і 9 травня містами України будуть проходити урочисті та культурно-просвітницькі заходи.

План заходів у Києві:

8 травня

12:00 — покладання квітів до пам'ятника Олени Теліги у Бабиному Яру в Києві.

14:00 — виставки про українців у таборах ГУЛАГУ "Тріумф людини. Жителі України, які пройшли радянські концтабори" (вул. Хрещатик, 22).

У всіх районах столиці протягом 2 днів триватимуть тематичні концертні програми.

9 травня

На Співочому полі Печерського ландшафтного парку для відвідувачів підготовлено мистецьку програму "Рокам ніколи пам'яті не стерти" за участю майстрів мистецтв, художніх аматорських і ветеранських самодіяльних колективів.

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні у рамках концертно-тематичної програми "Пам'ятаємо – Перемагаємо!" відбудуться поминальний реквієм "Пам'ять", молебень за мир в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Своих от чужих отличаем": Інтер готує "победный" концерт

В Україні зараз триває дискусія щодо вихідного дня 9 травня. Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що в Україні вихідним днем має бути 8 травня. Це означатиме, що українці готові відзначати завершення Другої світової війни разом із Європою.

Зараз ви читаєте новину «В Україні сьогодні День пам'яті та примирення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі