пʼятниця, 25 квітня 2008 08:13

В Україні пройде кампанія масових щеплень проти кору та краснухи

З 26 травня по 9 червня в Україні триватиме кампанія з масової імунізації проти кору та краснухи, у ході якої планують вакцинувати 9 мільйонів українців віком від 15 до 29 років.

Про це сьогодні на прес-конференції у Києві повідомив перший заступник міністра охорони здоров"я, головний санітарний лікар України Микола Проданчук.

За його словами, щоб кампанія з масової вакцинації пройшла успішно, для цього необхідно зробити щеплення понад 95% осіб віком від 15 до 29 років.

"Тільки тоді ми можемо гарантувати нашим громадянам майбутнє без епідемій кору і краснухи. Це той захід, який має захистити і наше суспільство, і сусідні країни. Нагадаю, що Україна у 2006 році дала 83% від усіх випадків кору у Європі. Нині подібні кампанії планують у Швейцарії та Австрії", - зазначив М.Проданчук.

Він також повідомив, що "в Україну вже завезено 9 мільйонів доз вакцини проти кору та краснухи, холодильні установки для зберігання вакцини, спеціальні шприци та упаковки для їхньої утилізації".

У свою чергу, заступник головного санітарного лікаря Людмила Мухарська зауважила, що "вакцинальну кампанію слід провести якнайефективніше та у якнайкоротші терміни".

"Для цього у нас є усі можливості – уряд видав розпорядження щодо початку кампанії, мобілізовано усі структури МОЗ, задіяно понад 100 тисяч медичних працівників, у кожній поліклініці буде відкрито вакцинальний кабінет", – повідомила Л.Мухарська.

Відповідаючи на запитання щодо якості та безпечності вакцини, заступник головного санітарного лікаря зазначила, що "вакцина пройшла дуже серйозне дослідження в Україні, має кваліфікацію ВООЗ і її застосування регламентується законодавством України".

Директор Центру біологічних препаратів МОЗ України Анна Моїсеєва додала, що "остаточні результати дослідження вакцини в Україні надійдуть 25-26 квітня, але уже зараз можна говорити про те, що в українських спеціалістів стосовно якості зауважень нема".

У свою чергу, М.Проданчук наголосив, що "дана вакцина використовувалася в подібних кампаніях у інших країнах світу".

"Її замовили також Швейцарія та Австрія для проведення аналогічних заходів", - повідомив він. До того ж, "практика використання цієї вакцини на 30 мільйонах людей довела її безпечність", - вважає М.Проданчук.

Медики закликали українців свідомо і відповідально поставитися до вакцинальної кампанії, позаяк йдеться про захист майбутнього покоління країни.

Як повідомлялося раніше, в Україні розроблено національний план з елімінації кору та запобігання вродженої краснухи до 2010 року. У його рамках Міністерство охорони здоров"я навесні 2008 року проводить кампанію додаткової імунізації проти кору та краснухи. Вона пов"язана із потужним інфекційним сплеском хвороби у 2006 році - тоді на кір захворіло понад 46 тис. українців, 5 осіб померло. Якщо не провести додаткову вакцинацію, уже через 5 років в Україні буде понад 90 тисяч хворих, прогнозують фахівці.

Відтак, під загрозою може опинитися проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

На проведення щеплень з держбюджету жодних коштів не виділятимуть. Постачає вакцини, шприци та витратні матеріали на суму 5,3 млн. дол. ЮНІСЕФ, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «В Україні пройде кампанія масових щеплень проти кору та краснухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі