понеділок, 20 жовтня 2008 19:10

В Україні продовжиться уповільнення темпів зростання інфляції - експерт

Найближчим часом в Україні продовжитися уповільнення темпів зростання інфляції. Таку думку висловив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

"Якщо в травні цього року був пік зростання цін - 31,1% до травня попереднього року, то зараз у нас вже менше 25%, на кінець цього року ми очікуємо 22%", - повідомив він.

Головним чинником, що впливає за уповільнення темпів зростання інфляції, є скорочення темпів зростання номінальних доходів громадян і зниження світових цін на низку товарів, в першу чергу - на нафту, вважає експерт. "Істотним стримуючим чинником є зниження цін на нафту. Не дивлячись на те, що в споживчому кошику нафтопродукти займають менше відсотка, але ціни на них побічно впливають на вартість багатьох товарів та послуг, де транспортні витрати складають велику частину собівартості", - підкреслив він.

На думку експерта, найближчим часом понад усе подорожчають продукти харчування. "Ми очікуємо сезонного підвищення цін на овочі, фрукти, молоко, м"ясо, що, загалом, спостерігається щороку. Якихось різких подорожчань окремих продуктів харчування, як це було минулого року із соняшниковою олією, не буде. Транспорт та комунальні послуги найімовірніше не подорожчають - значною мірою тарифи на них регулюються місцевими адміністраціями і не виключено, що відносно них буде укладений неформальний мораторій до закінчення виборчої компанії", - прогнозує О.Жолудь, повідомляє РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «В Україні продовжиться уповільнення темпів зростання інфляції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі