пʼятниця, 22 листопада 2019 10:35

В Україні клімат зміниться швидше, ніж на планеті уцілому

В Україні клімат зміниться швидше, ніж на планеті уцілому
За останні 5 років в світі інтенсивно зросла температура Фото: rp.pl

В Україні, як і в усьому світі, з кожним роком прискорюються зміни клімату.

Посушливе літо з короткими періодами потужних дощів, які перетворювали міста в річки, аномально тепла осінь, і рекордний літньо-осінній період без опадів (75 днів) - це погода останніх місяців 2019 року, пише РБК-Україна.

Про кліматичні зміни розповіла заввідділом прикладної метеорології і кліматології Українського науково-дослідного гідрометеоінститута Віра Балабух.

За останні 5 років в світі інтенсивно зросла температура. Цей період може увійти в історію спостереження за погодою, як "найтепліша п'ятирічка". Через глобальне потепління зменшується площа льодовикового покриву. У Арктиці практично повністю зник багаторічний лід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третина рослин Африки - під загрозою зникнення

"У цьому році рівень льоду в Гренландії зменшився настільки, що випередив всі очікування - прогнозувалося, що подібні зміни настануть не раніше 2070-го року", - говорить Балабух.

Ці зміни чинять прямий вплив на клімат в Україні. Метеоролог каже, що в Україні за останні 5 років температура зростає швидше, ніж у цілому на планеті.

За даними Міжурядової групи експертів зі зміни клімату при Всесвітній метеорологічній організації, яка займається моніторингом зміни погоди і клімату, порівняно з доіндустріальним періодом, середня за рік глобальна приповерхнева температура зросла на 1 градус Цельсія станом на 2018 рік.

Зараз ви читаєте новину «В Україні клімат зміниться швидше, ніж на планеті уцілому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі