середа, 16 березня 2011 19:52

В Україні хабарникам "світить" пожиттєве ув'язнення

В Україні хабарникам "світить" пожиттєве ув'язнення

Комітет ВР підтримав законопроект Анатолія Гриценка про пожиттєве ув'язнення хабарників.

"Хабарництво в Україні набуло величезного розмаху і зростає надалі. Воно є поживним ґрунтом системної корупції, рівень якої в Україні турбує вже не лише українську, а й міжнародну громадськість", - вважає автор законопроекту.

Профільний парламентській Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав автора і рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект №8023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії хабарництву" у першому читанні. Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні Комітету.

Особливо небезпечним, на думку Гриценка, є хабарництво та корупція у вищих ешелонах влади, правоохоронних та судових органах, де замість захисту прав та законних інтересів громадян вони допомагають уникати відповідальності небезпечним злочинцям.

"Це остаточно підриває довіру людей до влади, що вкрай небезпечно в умовах економічної кризи, коли необхідна максимальна консолідація влади та гранично ефективне використання усіх наявних ресурсів", - підкреслює депутат.

Тому Гриценко у своєму законопроекті пропонує змінити суму, яка вважаться хабаром в особливо великому розмірі з 500 неоподатковуваних мінімумів до 300, тобто з 152 тис. гривень до 91 200 гривень.

Крім того, за отримання такого хабара представниками правоохоронної системи – прокурорами, слідчими та суддями – Гриценко пропонує встановити пожиттєве позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, цей законопроект Анатолій Гриценко вносить у парламент вже втретє.

Перший законопроект був прийнятий більше, ніж трьомастами голосів 21 травня 2009 року. Однак його заветував президент. Верховна Рада не змогла подолати вето.

Вдруге законопроект про посилення відповідальності за хабарництво був внесений Гриценком у серпні 2010 року, але був відхилений у грудні 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хабарникам "світить" пожиттєве ув'язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі