вівторок, 25 березня 2008 08:02

В Україні 80% хворих на туберкульоз – чоловіки

В Україні 80% хворих на туберкульоз – чоловіки

У Всесвітній день боротьби із туберкульозом українські медики випромінюють обережний оптимізм. Нарешті крива епідемії стабілізується. Однак, занепокоєння викликає збільшення групи хворих на сухоти, що не піддаються лікуванню.

За даними Червоного Хреста, Україна – сьома у світі за кількістю мультирезистентного туберкульозу. Далася взнаки прогалина у лікуванні наприкінці 90-х, коли держава не повністю фінансувала лікування хворих. Серед них – головним чином складний соціальний прошарок, лікуватися який відтепер держава примушуватиме. Для хворих, які тікають з диспансерів, обладнають заклади закритого типу.

В українського туберкульозу чоловіче обличчя. Безпритульні, колишні в"язні та ВІЛ-інфіковані. Понад 80 відсотків хворих на сухоти – чоловіки. Їхні фото в Українському домі у ці дні – красномовний заклик разом зупинити недугу. У Міністерстві охорони здоров"я тим часом звітують: туберкульоз призупинили. Непокоїть його невиліковна форма.

Юрій Фещенко, головний фтизіатр України: "Тільки якась прогалина медична, лікарська, або хворий недисциплінований, щось йому подобається, не подобається - щось вживає, а щось викидає, і все... Стійкість - і тоді людина, яка заражається від цього хворого, вона вже має оцю так звану первинну стійкість".

Стійкість до сильніших і дорожчих препаратів – мультирезистентний туберкульоз – світова проблема. Хворі втомлюються від багатомісячного лікування – хто ліки викидає, хто тікає з лікарні.

Тетяна Турчиновська, завідувач відділення Київської тублікарні N1: "Найбільший метод впливу – особисте вмовляння і пояснення ситуації, вони потребують особливої уваги і, на жаль, це також є проблемою – вони просто перестали відчувати, що вони люди".

Жінок-фтизіатрів, які щодня сам-на-сам із складними хворими, сьогодні нагородив міністр охорони здоров"я. І додав: невдовзі держава прийде їм на допомогу.

Василь Князевич, міністр охорони здоров"я України: "Ми змушені будемо в наших туберкульозних диспансерах створювати відділення закритого типу. Для того, щоб ізолювати тих людей, які свідомо уникають лікування, і випускати вже в суспільство хворих, які не несуть загрози".

Уряд вже готує відповідну постанову. Але туберкульоз вже знайшов іншу шпарину – він більше вражає мешканців сіл, а не міст. Через рівень сільської медицини обличчя туберкульозу в Україні набуває селянських рис, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «В Україні 80% хворих на туберкульоз – чоловіки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі