четвер, 12 червня 2008 16:17

В світі експлуатують працю кожної сьомої дитини

Працю 165 млн дітей у віці від п"яти до 14 років у всьому світі незаконно експлуатують. З них 74 млн працюють на роботах, які можуть представляти небезпеку. Найвищий показник смертності і травматичності дітей на робочому місці - в Африці.

Такі дані оприлюднила Міжнародна організація праці (МОП) з нагоди Міжнародного дня боротьби з експлуатацією дитячої праці, що відзначався в четвер.

При розширенні вікової межі до 17 років кількість працюючих неповнолітніх сягає 218 млн. Згідно з даними доповіді МОП, один з семи неповнолітніх на планеті зайнятий в якійсь робочій діяльності, повідомляє NEWSru.com з посиланням на ИТАР-ТАСС.

У доповіді наголошується, що за останні роки ситуація з експлуатацією дитячої праці стала набагато кращою у Латинській Америці і країнах Карибського басейну. Кількість працюючих неповнолітніх скоротилося в період з 2000 по 2004 рік майже на дві третини.

Найбільш високий показник працюючих дітей в країнах Азії і Тихоокеанського регіону (20% від загального числа) і африканських країнах на південь від Сахари (26%).

У теж час МОП підкреслює, що тенденція експлуатації дитячої праці характерна не тільки для держав, що розвиваються. У індустріально розвинених країнах працює 2,5 млн дітей у віці до 15 років, мовиться в доповіді.

Найбільш поширене використання дитячої праці в сільському господарстві (70%), 22% працюють у секторі послуг, 9% - на виробництві.

Проте, існує тенденція до зменшення експлуатації дитячої праці, при цьому найбільш важливо, що на 26% скоротилося за останні роки залучення неповнолітніх до роботи, що є небезпечною для здоров"ґ або життя.

Одним з найважливіших чинників подальшої боротьби за усунення дитячої праці МОП називає безкоштовну і обов"язкову освіту.

Відзначимо, що останнім часом правоохоронні органи України припинили декілька спроб використовувати працю неповнолітніх.

Так, кримінальну справу за фактом незаконного застосування праці неповнолітніх на одному з будівництв було порушено прокуратурою Донецька.

А раніше у Тернополі правоохоронці викрили підприємця, який змушував неповнолітніх працювати по 17 годин на добу, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В світі експлуатують працю кожної сьомої дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі