пʼятниця, 16 травня 2008 15:52

В суботу в Москві вперше відбудеться акція "Ніч у музеї"

Столиця РФ приєднається до акції "Ніч у музеї", яка вже декілька років проводиться в більшості країн Європи. В ніч з 17 на 18 травня, коли весь світ відзначатиме Міжнародний день музеїв, москвичі і гості російської столиці зможуть безкоштовно ознайомитися з фондами більше 130 музеїв і вернісажів, безкоштовно відкритих з 19.00 суботи до другої години ночі неділі.

Причому скористатися цією нагодою зможуть і українці, якщо прибудуть до Москви в суботу вранці-вдень, а виїхати зможуть вже на ранкових рейсах у неділю, витративши на дорогу близько 800 грн.

Головна мета акції - залучення в музеї нових відвідувачів (особливо молоді) і демонстрація інноваційних методів проведення культурних заходів для всіх категорій відвідувачів. Близько 200 екскурсійно-пізнавальних і культурних програм буде проведено у всіх музеях міста, передає РБК Daily.

Цього року московські музеї вирішили залучати глядачів інтерактивними шоу, театралізованими виставами і концертами. Зокрема, в Будинку-музеї Михайла Булгакова екскурсоводи збираються переодягнутися в персонажів роману "Майстер і Маргарита", а Музей Сходу запрошує на чайну церемонію.

Відвідувачів Державного історичного музею з 18:00-22:00 чекають, зокрема, театралізована екскурсія "Як цар Петро з боярами про Росію слово тримав", виставка "Комп"ютерні ігри на історичні теми" і Концерт духовної і народної музики чоловічого вокального ансамблю "ДОРІС".

У Третьяковській галереї можна буде подивитися дві експозиції, однією з яких експерти галереї проведуть екскурсію. 17-18 травня, під час акції "Ніч у музеї", в галереї працюватиме експозиція російського мистецтва XI - початку ХХ століття і виставка "Мистецтво прерафаелітів і російський живопис". Галерея буде відкрита для входу з 18:30 до 21:00, працювати музей буде до 22:00, пускати відвідувачів Третьяковка буде безкоштовно.

Вперше в акції візьме участь і підмосковний музей-заповідник Коломенське-Ізмайлово-Лефортово-Любліно. У кожній садибі відбудеться своя театралізована вистава. Так, у Коломенському спочатку пройде концерт ансамблю дзвонарів, а потім гості музею зможуть побачити історичну реконструкцію на тему "З життя стрільців", а в садибі Любліно звучатимуть фрагменти з опер Моцарта, інструментальна і вокальна музика Вівальді, Глюка, Россіні, Перголезі. На Соборній площі Кремля буде продемонстрована церемонія розводу піших і кінних караулів Президентського полку.

Цікаві зможуть побувати на екскурсіях в зазвичай недоступних для туристів місцях. Наприклад, Будинок Пашкова, який вперше після майже 20-річної реставрації відкриє свої двері, а також маєток купця Миколи Стахєєва кінця XIX століття і старовинні палати дяка Аверкія Кіріллова на Турчиновому провулку. У "Ніч музеїв" можна буде відвідати і московські готелі, такі як "Метрополь", "Националь" і "Ленінградська", а також побувати в Новодівочому, Спасо-Андронниковому, Донському і Високо-Петровському монастирях.

До речі, в Державному музеї образотворчих мистецтв імені Пушкіна в одному із залів зараз проходить виставка з особистої колекції президента України Віктора Ющенка.

Для учасників акції "Ніч у музеї" розроблено 6 безкоштовних автобусних маршрутів, які пов"яжуть між собою музеї однієї тематики: Москва історична, Москва героїчна, Москва літературна, Москва художня, Москва садиб і палаців, Москва флори і фауни. Цими маршрутами курсуватимуть 50 автобусів з екскурсоводами. З 2:00 до 4:00 ці автобуси розвозитимуть по будинках співробітників музеїв і припізнілих відвідувачів.

Крім того, 18 травня столиця відсвяткує Світовий день музеїв. Цього дня всі міські музеї і галереї працюватимуть безкоштовно і в подовженому режимі - з 10:00 до 20:00.

Починаючи з цього року в російській столиці акція "Ніч у музеї" буде проводитися щорічно. Постанову про це підписав днями мер Москви Юрій Лужков. Тепер цей культурний захід проходитиме в третю суботу травня з 19:00 до 2:00 неділі за участю всіх державних музеїв, виставкових залів і галерей міського і окружного підпорядкування. Відвідувати їх можна буде безкоштовно.

Першим ідея приймати відвідувачів вночі прийшла керівництву берлінських музеїв у 1997 році. А через вісім років за ініціативою Франції і за підтримки Ради Європи і Міжнародної ради музеїв проект "Ніч у музеї" став загальноєвропейським. Цього року вночі працюватимуть більше 2 тисяч музеїв у 38 країнах Європи. А ось у Києві акція "Ніч у музеї" минулого року пройшла у вересні, повідомляє "Сегодня".

Зараз ви читаєте новину «В суботу в Москві вперше відбудеться акція "Ніч у музеї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі