пʼятниця, 25 травня 2007 15:46

В США обговорюється закон, який відміняє лотерею green card

Палата представників Конгресу США прийняла закон, який здатний кардинально змінити імміграційні правила США. Одним з наслідків цієї реформи може стати відміна популярної лотереї green card.

Закон, зокрема, передбачає ряд важливих змін.

По-перше, американські працедавці будуть зобов"язані перевіряти наявність права на роботу в США у всіх співробітників, а всі працівники будуть зобов"язані пред"являти переконливіші документи, що засвідчують особу. Паралельно будуть прийняті заходи, що ускладнять підробку необхідних документів, і посилять покарання за подібні порушення.

По-друге, вперше буде створений новий тип візи ("категорія Z") для тимчасових працівників, що займають робочі місця, на які не претендують американці. Щоб ця програма носила дійсно тимчасовий характер, працівники будуть обмежені трьома дворічними термінами, між якими вони повинні будуть не менше року проводити за межами США. Тимчасовим працівникам дозволятиметься привозити з собою найближчих родичів лише за наявності фінансової можливості утримувати їх і сплати медичної страховки. Щорічно буде дозволено видавати 400 тисяч подібних віз. Крім того, видаватимуться особливі підтипи цієї візи для людей, охочих працювати сезонно, - у сфері сільського господарства. Нині багато американських профспілок виступають проти розмірів цієї квоти (400 тисяч) - вони пропонують скоротити її наполовину.

По-третє, ухвалено принципове рішення, що нелегальні іммігранти не підлягають амністії. Нині в США налічується близько 12 млн. нелегалів - точні дані невідомі. Тим нелегалам, які мають намір припинити тіньове існування, буде надано випробувальний термін. Окрім цього, вони повинні будутьпройти перевірку, продовжувати працювати, не мати судимостей, сплатити штраф за незаконний в"їзд в США у розмірі тисячі доларів і отримати посвідчення особи, володіючи яким вони зможуть подати заяву на візу "категорії Z".

По-четверте, вперше вказано, що англійська мова є мовою Сполучених Штатів (до цього дня державний статус англійської мови ні в одному із законів не фігурував). У зв"язку з цим, від нових іммігрантів буде потрібне прискорене вивчення англійського.

По-п"яте, передбачається створити систему відбору нових іммігрантів, виходячи з наявності у них таких навиків і якостей, які принесуть користь США. Згідно цьому принципу, майбутнім іммігрантам, що подають заяви на постійне проживання в США, нараховуватимуться бали за кваліфікацію, освіту і інші якості (наприклад, володіння англійською мовою; рівень освіти - включаючи додаткові бали за підготовку в області природних і точних наук, пропозиція роботи за фахом, наявність американського працедавця та або родичів в США).

По-шосте, також вперше в історії США зроблена спроба припинення так званої "ланцюгової міграції" (коли легальні іммігранти дістають можливість вивезти в США членів своїх сімей). Нині передбачається реформувати імміграційну систему для поліпшення балансу між двома чинниками - наявністю сімейних зв"язків і економічними потребами США.

Нині чинна система привела до того, що майже дві третини виданих green card дістаються родичам громадян США. Згідно новому закону, право подібного виклику отримають тільки батьки і неповнолітні діти. Паралельно буде створений новий тип візи - спеціально для батьків, по якій їм буде дозволено регулярно і на тривалий час приїжджати до своїх дітей в США.

Закон припускає відміну "лотереї green card", яка проводиться щорічно. В рамках лотереї методом випадкового відбору щорічно надається 50 тисяч прав на постійне проживання і роботу в США, що є першим кроком для отримання американського громадянства.

В даний час цей закон обговорюється в сенаті США, і цілком ймовірно, що до нього будуть внесені серйозні зміни. Якщо сенат схвалить закон, то він вступить в силу після підписання президентом, повідомляєNEWSru.

Зараз ви читаєте новину «В США обговорюється закон, який відміняє лотерею green card». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі