пʼятниця, 11 квітня 2008 09:09

В результаті виборів у Непалі, можливо, скасують монархію

У Непалі відбуваються загальні парламентські вибори, які можуть докорінно змінити політичний устрій країни. Очікується, що новообрані парламентарії змінять конституцію і тим самим покладуть край монархії, за якої Непал жив останні 240 років.

Передвиборна кампанія була позначена зіткненнями, в яких загинули вісім чоловік. Це викликало заклики до спокою з боку представників світової спільноти, зокрема, і з боку Генсека ООН Пан Гі Муна.

Маоїсти, що донедавна вважалися повстанцями, домовилися про перемир"я з офіційною владою 2006 року, і тепер стали впливовою політичною силою в Непалі.

За повідомленнями спостерігачів, вибори відбуваються без істотних порушень, і, судячи з усього, явка на них буде високою.

Нинішні вибори - перші з 1999 року. Загальна кількість виборців, що мають правом голосу, складає 17,6 млн осіб.

2005 року вся влада в країні опинилася в руках короля Гьянендри, який спочатку поступився частиною своїх повноважень під тиском демократично налаштованих маніфестантів.

А згодом і зовсім позбувся всієї своєї влади і посади командувача армії.

30 березня поліція столиці Непалу Катманду вступила у сутички з маніфестантами Тибету біля посольства Китаю.

Приблизно 200 осіб, включаючи тибетських ченців, що влаштували несанкціонований антикитайський мітинг, намагалися увірватися до візового відділу посольства КНР. Офіцери поліції бамбуковими палицями розігнали натовп, 130 чоловік затримано, кілька демонстрантів і поліцейських отримали поранення.

Власті Непалу тоді заявили, що не допустять ніяких протестів проти "дружніх країн", повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «В результаті виборів у Непалі, можливо, скасують монархію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі