понеділок, 10 листопада 2014 22:00

У Польщі на концерті "Скрябіна" і "Perfect" збирали кошти й речі для українських біженців
50

Фото: AndriJan

У суботу ввечері у Ряшеві (Польща) на центральній площі Ринок Старого Міста пройшла велика благодійна акція допомоги біженцям з України під гаслом: "Підкарпаття для України - поділися теплом!"

Адміністрація Підкарпатського воєводства Польщі, а також фонд "Відкритий діалог" організували благодійний концерт, на якому виступили два легендарних гурти: український "Скрябін" і польський "Perfect". Під час концерту збирали теплий одяг, ковдри а також - кошти для тих, хто був вимушений залишити свої домівки у зв'язку з російською агресією на сході України.

Лідер гурту "Скрябін" Андрій Кузьменко, 46 років погоджується на коротке інтерв'ю ще перед виступом на сцені.

"Я схиляю голову перед усіма людьми, які - хоча б якимось чином - виявляють свою солідарність з тими хлопцями, які зараз гинуть - по великому рахунку - ні за що, тому що в Україні - за моєю особистою статистикою - 80% людей абсолютно не здають собі справи з того, що йде війна, - пояснює співак. - Незалежно від того чи східна, чи західна (Україна - ред.) - люди ходять у клуби, ресторани". Андрій розповідає, що підтримкою України займається щоденно: "Спочатку була тема не їздити на концерти, а потім я думаю: підтримка - сидячи на дивані і намотуючи шмарки на палець - вийде ніяка. Ми мусимо їздити і збирати гроші і віддавати туди, де вони потрібні зараз".

Кузьменко пояснює, куди йдуть зібрані ним кошти: "Я знаю одного-єдиного волонтера, якому я то все передаю. Він з жінкою безпосередньо їздить в зону АТО, а двоє їхніх дочок усі канікули - 4 місяці - провели в госпіталі. Прали білизну, мили тих хлопців, возили їх і до мене додому в душ, тому що їх у Київському госпіталі миють аж раз на місяць."

Звертаючись до українців через Gazeta.ua, лідер гурту "Скрябін" сказав: "Я не хочу нікого ні до чого намовляти. В кожної людини є своя совість, і кожен плекає своє щастя сам. І, якщо ти реально вважаєш себе - навіть не патріотом, а просто - громадянином тієї країни, в якій іде війна, і ти нічого для неї не робиш, то, знаєш, ти – "менше за нуль"".

Під час концерту волонтери фонду "Відкритий діалог" - українські студенти ряшівських вишів, а також активісти Варшавського Євромайдану збирали кошти на допомогу біженцям з Криму.

Літній чоловік кидає пожертву до банки. "Ми солідарні з Україною і - крім того - виявляємо симпатію до цього народу, - говорить Пьотр Руткєвіч, 58 років, власник торгової фірми. - Ми - слов'яни, а ви зараз маєте важку ситуацію, тож ми просто хочемо вам допомогти, як тільки можемо".

Студентка Дар'я Жиленко, 18 років, походить із Кіровоградщини. Навчається у Ряшівській Вищій школі інформатики та управління. Прийшла на концерт з подругою. Жертвують для біженців. Дар'я каже, що незважаючи на те, що мешкає у Польщі, їй зараз важливо думати, пам'ятати і допомагати Україні. Додає, що в неї в Україні живе бабуся, за яку вона переймається. "Ми хочемо приїжджати додому, і щоб все було спокійно і мирно", - каже дівчина.

Вісімнадцятирічні волонтерки Вікторія Небесна та Руслана Побережняк навчаються на 2-му курсі цього ж навчального закладу. Збирали пожертви до залізних банок протягом 6-ти годин. Кажуть, що, крім поляків і українців, пожертву давали іноземці, які не говорили польською. "Я потрапила на людей з Іспанії, які розмовляють лише англійською, - розповідає Руслана. - І, коли підійшла їхня перекладачка, то сказала дуже багато теплих слів на бік українців і додала, що ці люди  комусь із наших волонтерів дали дуже велику суму грошей".

Зоряна Скалич, 23 роки, волонтер Варшавського Євромайдану, приймає речі у наметі. "Приходило багато людей, - розповідає дівчина, - переважно поляки, але були також і українці. В основному люди - старшого віку, але також приходили цілими родинами. Приносили їжу, яка не псується, дитячі іграшки, теплий одяг, спальний мішок".

Сьогодні усі зібрані кошти були пораховані комісією в офісі "Відкритого діалогу". Загалом було зібрано: близько 1200 гривень, 8541,06 злотих (близько 32600 гривень) 8,03 євро (близько 147 гривень), 70 норвезьких крон (близько 150 гривень), 0.1 литовських літів (близько 50 копійок) та повний мікроавтобус теплих речей. Усі вони підуть на допомогу біженцям, які тимчасово знайшли своє пристановище у західних областях України.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі на концерті "Скрябіна" і "Perfect" збирали кошти й речі для українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі