вівторок, 20 травня 2008 10:02

В Орегоні і Кентуккі проходить "праймеріз" у демократів: Обама розраховує на перемогу

Сьогодні, 20 травня, проходить "праймеріз"у демократів в ліберальному Орегоні і консервативнішому Кентуккі. Згідно опитуванням, Барак Обама переможе в першому, а Хілларі Клінтон - в другому.

Слід зазначити, що ЗМІ оголосили Обаму переможцем ще два тижні тому, і, судячи з усього, він цілком згоден з цим висновком.

Якщо минулого тижня він хоч би заглянув в Західну Вірджинію, де відбулося попереднє голосування, то Кентуккі він обійшов взагалі стороною. Обама вже мислить категоріями загальних виборів, а на них і Західна Вірджинія, і Кентуккі все одно майже напевно проголосують за республіканця, тому його штаб вирішив не витрачати на них час.

Повідомляється, що можливо вже сьогодні або завтра визначиться кандидат Демократичної партії США. Але вважають вірогіднішими, що передвиборна гонка серед демократів продовжиться до 3 червня, коли в Південній Дакоті і Монтані відбудуться останні "праймеріз", а то і довше.

Табір Обами планує оголосити до результату дня, що він набрав достатньо делегатів передвиборного з"їзду партії, який проходитиме в серпні в Денвері.

Радники Обами натякали, що він одночасно оголосить себе переможцем гонки, але в останні дні вони заперечують, що у нього є такий намір.

Адже якщо він сам себе коронує, то може створитися враження, що він виштовхує Хілларі Клінтон з гонки, а це загрожує образити мільйони демократів, які за неї голосували.

Тому Обама просто констатує, що у нього тепер достатньо делегатів.

У свою чергу прихильники сенатора Клінтон оспорять його калькуляції. Вони також доводитимуть, що у будь-якому випадку Хілларі набрала більше голосів, ніж Обама.

Сьогодні, 20 травня, увечері Обама стежитиме за результатами виборів з Айови, звідки почався його тріумфальний хід по Америці. Деякі спостерігачі помічають, що в лютому воно закінчилося, і березень, квітень і травень були до Обаме не такі добрі. За деякими підрахунками, після попередніх виборів 4 березня Обама набрав на 346 тисяч менше голосів, ніж Хілларі, а на "праймеріз", що залишилися, програє їй ще 187 497.

Інші дані кажуть про те, що Обама все ж таки набрав більше голосів, ніж його суперниця, особливо якщо партія вирішить не зараховувати результати "праймеріз" у Флориді і в Мічигані.

Річ у тому, що партійне керівництво покарало ці штати за те, що вони провели вибори раніше, ніж їм було наказано, але 31 травня мандатна комісія розгляне це питання і цілком може знайти спосіб зарахувати подані там голоси.

Кандидати погодилися не проводити в них виборчу кампанію, а Обама взагалі зняв свою кандидатуру в Мічигані. У обох штатах перемогла сенатор Клінтон, яка тепер наполягає, щоб партія зарахувала результати.

Зазначимо, що у республіканців праймеріз останнім часом носять формальний характер, оскільки єдиний кандидат від Республіканської партії вже визначився. Ним є сенатор від штату Аризона Джон Маккейн.

Крім того, в боротьбу за посаду президента США вступив ще один кандидат - колишній конгресмен-республіканець, а зараз представник Лібертаріанської партії Боб Барр, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «В Орегоні і Кентуккі проходить "праймеріз" у демократів: Обама розраховує на перемогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі