вівторок, 22 грудня 2015 05:04

В ООН повідомили, скільки біженців прибуло в Європу за рік

В ООН повідомили, скільки біженців прибуло в Європу за рік
Фото: en.trend.az

Верховний комісар ООН з прав людини Антонью Гутерріш повідомив, що цього року в Європу прибуло близько мільйона біженців, з яких 500 тис. — сирійці, передає УНН з посиланням на центр новин ООН.

А.Гутерріш назвав цей результат "витоком мізків": за даними недавнього опитування, 86% опитаних сирійських біженців мали середню освіту, а майже половина з них вчилися в університеті.

"Можна тільки здогадуватися про те, які катастрофічні наслідки цей "витік мізків" матиме для майбутнього Сирії", — додав Верховний комісар.

Окрім цього, помічник Генерального секретаря з гуманітарних питань Кан Гюн Ва розповіла, що за останній місяць стрімко зросла кількість людей, змушених знятися з місць. У категорії переміщених осіб знаходиться вже більше половини населення Сирії. 6,5 млн стали вимушеними переселенцями всередині країни. А 4,3 млн чоловік покинули країну.

А.Гутерріш додав, що сирійські біженці, що знайшли притулок в сусідніх країнах, бідніють на очах. За даними останнього дослідження Світового банку та Управління ООН у справах біженців, дев'ять з десяти сирійців, які проживають в Йорданії та Лівані, живуть нижче відповідних національних рівнів бідності. Не маючи легальної можливості отримати роботу, вони покладаються тільки на гуманітарну допомогу і змушені залазити в борги, щоб прогодувати сім'ю.

Він підкреслив, що сирійці будуть і далі прагнути до Європи, поки не зміниться ситуація, що змушує їх знятися з місця та закликав надати міжнародну підтримку біженцям і приймаючим їх країнам. Її особливо потребують Ліван, Йорданія і Туреччина, де системи охорони здоров'я та освіти, а також системи водо- та електропостачання ледве справляються зі зростаючими потребами.

Нагадаємо, 1 грудня Європейський союз підготував пакет допомоги в 350 млн євро для 1,5 млн сирійських біженців, які перебувають у Лівії, Туреччині, Йорданії та Іраку.

Зараз ви читаєте новину «В ООН повідомили, скільки біженців прибуло в Європу за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі