понеділок, 14 лютого 2011 17:24

В околицях Рима відкопали схованку статуй ІІІ століття (ФОТО)
12

Фото: Фото: La Repubblica

Під час розкопок вілли біля давньоримської дороги Ананьїна археологи виявили схованку зі статуями. Більшість з них зображають членів імператорської династії Северів.

"Спочатку ми побачили потилицю римської дами. Потім з'явилася голівка дитини, голова чоловіка і так далі", - розповіла археолог Магда Фоссаті з археологічного управління Риму. Всі статуї лежали на дні басейну в центрі атріуму (середньої частини) вілли. До кінця розкопок археологи витягли звідти шість статуй.

"Всі статуї датуються III століттям. Ми знайшли один чоловічий бюст, дві голови чоловіків, одну голову жінки, одну головку дівчинки і одну статую в повний зріст, що зображає оголеного чоловіка, можливо, Зевса", - додала дослідниця.

Археологи також розповіли, що одяг та зачіски скульптурних зображень наводять на думку, що вони знайшли статуї представників імператорської династії Северів. Ця династія правила Римом з 193 по 235 рік і була заснована лівійцем Септимієм Севером.

Археологи вважають, що власником вілли, на території якої вчені знайшли схованку, був високопоставлений чиновник, тісно пов'язаний з імператорською династією Северів.

"Поруч з віллою ми знайшли мавзолей, який, судячи з усього, належить останньому господареві вілли. У період правління Северів широко поширився звичай ховати власників недалеко від їхніх будинків", - додав глава розкопок Роберто Еджідіо.

Тепер фахівці думають, чому статуї Северів опинилися всі разом зариті в цьому басейні. Судячи з усього, їх не просто скинули в яму, а дуже акуратно заховали - між кожною мармуровою статуєю лежав шматок вапняного туфу, що відгороджує одну статую від іншої.

"У мене досі бігають мурашки по шкірі. Ймовірно, той, хто закопав ці статуї, хотів, щоб вони дійшли до наших днів", - поділилася враженнями Даніела Спадоні, технічний помічник з археологічного управління Риму.

Знайдені статуї перевезли до Національного музею Рима. Там їх спочатку законсервують, а потім виставлять в музейних залах.

За матеріалами: Infox

Зараз ви читаєте новину «В околицях Рима відкопали схованку статуй ІІІ століття (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі