середа, 09 квітня 2008 11:02

В Одесі буде встановлений найбільший в Україні дзвін

Найбільший в Україні дзвін буде встановлений в Одеському кафедральному Спасо-преображенському соборі до його 200-річчя.

Про це вчора, 8 квітня, розповів журналістам в ході прес-конференції голова правління Чорноморського православного фонду Василь Ієремія.

За його словами, вага дзвону складе більше 14,1 тонн, а діаметр - 3 метри. Приводитися в рух дзвін буде спеціальним електронним устаткуванням.

Стало відомо, що відливання дзвону почнеться найближчої п"ятниці, 11 квітня, на спеціалізованому заводі у Воронежі. За словами Ієремії, для його транспортування буде потрібно спеціальний транспорт.

Також він повідомив, що за габаритами дзвін не пройде через митні ворота, тому співробітникам митниці доведеться оглянути вантаж і оформити документи поза пунктом пропуску.

Також він вважає, що ще однією проблемою стане ставлення дзвону на другий рівень собору, оскільки його діаметр практично співпадає з розмірами вікна.

Тим часом, за словами Ієремії, одесити отримають можливість зробити пожертвування на великий дзвін головного міського собору.

12 квітня, з 12:00 до 20:00 на одному з телеканалів проходитиме спеціальний марафон. Всі зібрані кошти підуть на оплату робіт, а мідні, бронзові, латунні і срібні предмети відправлять на завод для переплавлення і включення в сплав для дзвону.

Стало відомо, що відновлення собору планується завершити до 19 серпня поточного року. Як відомо, цього дня відзначатиметься храмове свято - Перетворення Господнє. До цієї дати планують завершити три іконостаси, для центрального написати вісім ікон. Хто працюватиме з центральним, мармуровим, іконостасом, поки невідомо.

Зліпки з уцілілих фрагментів відправлені фахівцям різних країн, зокрема до Китаю. Замовлення отримає той, хто пришле фрагмент, найбільш схожий на оригінал. Орієнтовна вартість таких робіт - більше 1 млн грн. Написання решти ікон планують продовжити в 2009 році. Крім того, в соборі буде відкрита безкоштовна бібліотека, комп"ютерні класи і недільна школа для всіх охочих.

Всього за весь час відновлення собору витрачено близько 40 млн грн. У списку жертводавців більше 20 тис прізвищ, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі буде встановлений найбільший в Україні дзвін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі