субота, 20 вересня 2008 13:45

В Німеччині розпочався 175-ий пивний "Октоберфест"

Рівно опівдні максимум трьома точними ударами (більше не належить) обербургомістр Мюнхена Крістіан Уде виб"є затичку з першої пивної бочки і тим самим відкриє 175-е найбільше в світі народне свято "Октоберфест".

Вже 16 разів голова Мюнхена дає старт улюбленому мільйонами жителів нашої планети пивному святкуванню, але знамените "Відкрито!" він проголосить тільки в 15-е.

"Не дивуйтеся. Річ у тому, що в 2001 році після трагедії 11 вересня ми скасували урочистий розтин першої бочки, тому виникло це нестикування", - пояснив Крістіан Уде цей числовий парадокс перед відкриттям "Октоберфеста", під час екскурсії Терезиними луками, на яких розкинулися традиційні 14 великих пивних святкових наметів і кількадесят малих наметів, пивних садочків, павільйончиків, кіосків та численних атракціонів.

"І взагалі, "Октоберфест" у нас явно не в ладах зі звичайною арифметикою. Так, незважаючи на те, що цього року він проходить в 175-е, рівно через два роки ми святкуватимемо 200-річчя цього найдавнішого в світі народного свята", - повідомив обербургомістр. За його словами, з різних причин в деякі роки урочистості теж випадали, так що знову виник числовий парадокс.

Днем народження "Октоберфеста" вважається 12 жовтня 1810 року - цього дня відбулося одруження кронпринца Людвіга Баварського і принцеси Терези Саксен-Гільдбургхаузенської. За високим указом весільні урочистості належало відзначати п"ять днів з парадами, ілюмінаціями, музикою, фейєрверками і широким гулянням.

"Свято в жовтні" ("Октоберфест") було задумане в досить складний для тутешніх правителів час як символ єднання нової королівської династії з народом і виявилося настільки вдалим, що після п"яти відведених на святкування днів було продовжено королівськими скачками і ходами в національних костюмах з роздачею квітів і фруктів.

Торжества і народне гуляння проходили біля мюнхенських воріт на величезному луку, який на честь нареченої назвали Терезиним ("Theresienwiese"). Місце проведення пивних свят іменують так досі, щоправда, скоротивши до простого баварського "Wiesn". А щорічними "Октоберфести", за переказами, стали завдяки кавалеристові національної гвардії Францу Баумгартнеру, що переміг на королівських скачках. Гвардієць нібито виклопотав у короля в якості нагороди веління про проведення таких скачок щороку в ознаменування річниці королівського весілля. А Його Величність заразом розпорядився додати і вподобані народні гуляння з селянським ярмарком.

Спочатку щороку місцеві пивовари почали розставляти свої намети на Терезиному луці в другий тиждень жовтня, але з часом початок свята зрушився через погодні причини на кінець вересня (приблизно до "бабиного літа"). "Октоберфест" зазвичай триває 16 днів і тому захоплює також початок жовтня, тим самим все ж таки виправдовуючи свою назву.

Цього року одночасно з пивним святом пройде й великий сільськогосподарський ярмарок, який проводиться на Терезиному луку раз на чотири роки і трохи "урізує" територію атракціонів і розваг. Від особливо завзятих шанувальників пивного свята навіть почали надходити пропозиції перенести сільгоспсвято в інше місце, але, як це прийнято у вірній своїм традиціям Баварії, звичай переміг і 120 тисяч з 310 тисяч квадратних метрів площі "Wiesn" займуть 650 експонентів різних баварських селянських господарств.

"Мудрий Людовик Перший записав у своєму указі про свято, що селяни мають право виставляти на "Октоберфесті" вироблювані ними продукти на продаж, і ми не збираємося міняти це правило", - зазначив Крістіан Уде.

Він також спростував деякі чутки, що з"явилися в місцевих ЗМІ напередодні пивного свята.

"Жодних розпоряджень щодо обов"язкового носіння на "Октоберфесті" національних баварських костюмів ("Trachten") не буде. Той, хто захоче підкреслити свою причетність до наших традицій і звичаїв, зробить це без всяких вказівок. А ми однаково вітаємо всіх учасників і гостей свята", - запевник обербургомістр.

Проте, як і торік, місцеві крамниці не скаржаться на погану розкупаємість елегантних жіночих сарафанів з фартушками ("Drindl") і сорочок з великим вирізом, що особливо радують чоловіче око, а також баварських шкіряних штанів і капелюхів з пір"ям, відомих у всьому світі як "тірольські".

Туристи з усіх країн, що з"їхалися на "Октоберфест" десятками тисяч, охоче залучаються до баварських пивних традицій, які, на їхню думку, починаються з національних нарядів. Повний комплект для жінки можна купити в ціновій шкалі від 100 до кількох тисяч євро, чоловічі костюми коштують приблизно стільки ж.

Вартість залежить і від якості матеріалу, і від "дизайнера", причому йдеться про суто баварських модельєрів, які спеціалізуються виключно на "Trachten". Їхній ексклюзивний твір може коштувати трохи менше, ніж вбрання від Chanel або Armani.

Ще однією чуткою, що не відповідає дійсності, обербургомістр назвав нібито обіцяні поліцією на період "Октоберфеста" послаблення для нетверезих водіїв.

"Поліція не дає "зеленої вулиці" випивці за кермом. В дні "Октоберфеста" здійснюватиметься суворий контроль в рамках закону, тема ця серйозна - за кермом пити небезпечно. Міська влада поклопоталася про те, аби було організовано надійну й недорогу доставку всіх учасників свята", - повідомив Крістіан Уде.

Програма "Октоберфеста" традиційна. Перший день починається урочистим в"їздом на Терезин лук господарів пивоварень, потім дається старт початку пивного свята відкриттям першої бочки обербургомістром, продовжується "Октоберфест" урочистою церковною службою, салютом стрільців зі старовинних легких мортир.

Другий день починається яскравим проїздом більше 8 тисяч учасників семикілометровим шляхом від Максиміланштрассе в центрі Мюнхена до Терезиних луків повз розташовану на Одеонплатц парадну трибуну з прем"єр-міністром Баварії та почесними гостями.

Окрім більш ніж 40 святково прикрашених возів, у ході беруть участь різні союзи гірських стрільців, музичні капели і представники громад в історичних костюмах.

Як розповіли агентству в оргкомітеті "Октоберфеста", в кортежі візьмуть участь також посланці багатьох зарубіжних країн, перш за все, такі "завсідники" пивного свята, як італійці, хорвати, австрійці, щвейцарці й поляки.

У тутешній пивній діжці не обійшлося без ложки дьогтю - пиво знову подорожчало. Літровий кухоль коштуватиме від 7,8 до 8,3 євро (7,3-7,9 євро в 2007 році). Проте організатори вважають, що це не зможе затьмарити всіма улюбленого свята, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «В Німеччині розпочався 175-ий пивний "Октоберфест"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі