четвер, 24 квітня 2008 12:54

В Луврі представили "найбільшого черв"яка світу" (ФОТО)

Зараз в паризькому музеї Лувр проходить виставка бельгійського художника Яна Фабра під назвою "Ангел Метаморфоз". Мабуть найбільш провокаційною роботою Фабра є споруда під назвою "Автопортрет як величезний черв"як світу". Робота складається з довгого силіконового черв"яка з людським обличчям, що лежить на 470 надгробних гранітних плитах.

Ян Фабр народився в Антверпені в 1958 році. З перших кроків в творчості викликав інтерес гострими сценічними рішеннями своїх театральних дослідів. У них він найчастіше виступав як драматург, режисер, сценограф і танцівник. Його індивідуальність була визнана на початку 1980-х років після постановки ним театральної трилогії, особливо другої і третьої її частин, - "Як слід було сподіватися і передбачати, це театр" (Антверпен, 1980) і "Влада театрального божевілля" (Венеція, 1984). Після завершення трилогії, Фабр, який терзається сумнівами і прагне пошуку нових сценічних ідей, звертається до драми і опери.

У 1987 році він приступає до оперної трилогії "Думки Єлени Трублейн" і виникає його перша постановка "Скло в голові буде зі скла" (Кассель). У ній Фабр намагається реалізувати свої уявлення про ідеальну естетику синтетичного мистецтва - "гезамткустверк".

Спектаклі Яна Фабра показуються в Брюсселі, Римі, Лувені, Амстердамі, Утрехті, Ганновері, а також на Авіньонських фестивалях. Ім"я Фабра остаточно зв"язується з авангардом, його вплив відчувають на собі багато його молодих сучасників, які згодом створили свої напрями і танцювальні трупи: Вім Вандекейбус, Еміо Греко, Марк Ванрукст, Марія Вортман тощо.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «В Луврі представили "найбільшого черв"яка світу" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі