понеділок, 11 лютого 2008 16:54

В Лондоні відзначили китайський новий рік

Більше 700 тисяч людей у центрі Лондона 10 лютого відзначили настання Нового Року за східним календарем. Китайський Новий Рік відзначається у всьому світі, проте лондонське свято вважається наймасштабнішим за межами КНР і проходить під патронажем мера міста - Кена Лівінгстона.

Центральні площі, вулиці і провулки міста на честь свята стали схожі на лондонський Чайнатаун - звідусіль цілими гірляндами звисали традиційні китайські червоні ліхтарі, перехожих пригощали китайською їжею і практично з кожного вікна звучала національна музика Піднебесної, повідомляє РИА "Новости".

Відкрилося свято великим парадом в центрі міста. В олімпійський для Китаю рік хід відкривали п"ять символів майбутньої літньої Олімпіади в Пекіні - панда, риба, тибетська антилопа, ластівка і Олімпійський вогонь. За ними над головами публіки пролетів золотий китайський дракон, а також метелики і ще з десяток різних персонажів.

Наймасовішим свято, за традицією, виявилося на Трафальгарській площі. Тут протягом всього дня на сцену виходили китайські танцюристи, акробати, музиканти і майстри кунг-фу.

На іншій площі Лондона - Лестер-сквер - кожну годину влаштовували знамениті китайські феєрверки. При світлі дня залпи салюту справляли враження, швидше, своїм гуркотом, ніж видовищем. Проте з настанням сутінків феєрверк став справді грандіозним завершенням свята.

Знімати прикраси з площ організаторам не довелося - сотні червоних китайських ліхтариків, котрі висіли над головами глядачів, відпочиваючі розхапали на сувеніри, забираючись заради цього на поручні і навіть на мармурові скульптури.

Із закінченням офіційної частини свята додому розходитися ніхто не поспішав, а найпопулярнішими місцями виявилися китайські ресторани, перед якими вишикувалися довгі черги.

Новий рік за місячним календарем - найурочистіше в Китаї свято - наступає в ніч на 7 лютого. У Китаї він знаменує закінчення холодного періоду і підготовку до сільськогосподарських робіт і офіційно називається Святом Весни. Урочистості відзначають впродовж тижня, який називається "золотим".

Святкування китайського Нового Року в Британії стало першим заходом в рамках традиційного фестивалю "Китай в Лондоні", який стартував 6 лютого із запалювання китайських ліхтарів над площею Оксфорд-серкус.

За два місяці в британській столиці пройде ціла низка культурних заходів, присвячених КНР, - виставки китайського дизайну, сучасного мистецтва і фотографії, тиждень китайського кіно, виступи Пекінської трупи сучасного танцю, Пекінського театру танцю.

Завершиться фестиваль 6 квітня - в день, коли олімпійський вогонь в ході свого світового турне прибуде до Лондона. Таким чином Пекін передасть естафету Лондону, який приймає у себе літню Олімпіаду 2012 року, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «В Лондоні відзначили китайський новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі